Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE U carstvu gljiva u Botaničkoj bašti Jevremovac

U carstvu gljiva u Botaničkoj bašti Jevremovac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Manifestacija ,,U carstvu gljiva" održana je 7. oktobra 2018. u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti ,,Jevremovac" u Beogradu.

Posetioci manifestacije su u toku izložbe mogli da se upoznaju sa jestivim i otrovnim dvojnicima, kako da ih prepoznaju i razlikuju, da saznaju nešto više o plesnima i mikrogljivama, koja je njihova komercijalna upotreba i njihov značaj u industriji, kao i da od vrsnih poznavalaca dobiju odgovore iz prve ruke na pitanja koje to gljive mogu da se koriste u lečenju i koja su njihova lekovita svojstva, koja je zapravo razlika u terminima gljiva i pečurka, i mnogo toga zanimljivog. Nekim posetiocima je konačno razrešena dilema o gljivama, i gde one spadaju kao organizmi, i koje su baš zbog svojih specifičnih karakteristika izdvojene od biljaka i životinja 1969. u zasebno carstvo.
Pored jestivih, otrovnih, lekovitih, komercijalnih i mikrogljiva, jedna od glavnih atrakcija same manifestacije bila je i izložena gljiva "zvezdača", koja je pronađena na Adi Ciganliji, a koja važi za retku i zaštićenu vrstu. Takođe, bilo je predstavljeno i nekoliko zanimljivih i retkih vrsta koje su prvi put za nauku otkrivene u Srbiju, dok je najveće interesovanje izazvalo predstavljanje veoma retkog tartufa koji raste u pukotinama stena. Otkriven je u Nacionalnom parku ,,Tara" 2016. godine i dobio nadimak ,,stenoljub"
Kroz carstvo gljiva posetioce su vodili mikolozi i iskusni zaljubljenici i poznavaoci gljiva Mikološkog društva Srbije, Biološki fakultet, Institut za biološka istraživanja ,,Siniša Stanković", Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Prirodnjački muzej.
Tokom dana bila su priređena 3 veoma zanimljiva predavanja o gljivama.
Prvo predavanje održala je dr Jovana Vunduk pod nazivom ,,Halucinogene gljive" sa osvrtom na njihova specifična dejstva zbog kojih se od davnina koriste u ritualne svrhe kao i i kontraverzama koje prate njihovu upotrebu.
Drugo predavanje čija je tema ,,Gljive kao hrana i kao lek" održala je dr Jovana Petrović, dok je treće predavanje pod nazivom ,,Kako zaštititi kulturnu baštinu u carstvu gljiva - borba sa vetrenjačama" od strane dr Nikole Unkovića i dr Željka Sankovića izazvalo veliko interesovanje jer je dosta posetilaca po prvi put bilo upoznato sa tom temom da su gljive jedan od glavnih uzroka propadanja objekata i predmeta kulturne baštine, kao i koje su adekvatne mere zaštite od njihovog pogubnog delovanja.
U toku manifestacije bio je predstavljen i veći brojnih naučnih radova koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu.
Veliku pažnju na samoj manifesaciji privukla je i dizajnerka Dragana Stanković sa Beogradske politehnike, koja je predstavila svoj završni rad “Eko dizajn" izloživši jedinstvene odevne predmete od recikliranih sirovina i uzgajanog prirodnog materijala nastalog uz pomoć simbioze bakterija i kvasaca.
Organizator manifestacije je Mikološko društvo Srbije u saradnji sa Botaničkom baštom ,,Jevremovac", a podržana je od strane Ministarstva zažtite životne sredine Republike Srbije.
Tamara Jovanović, GDNS
Foto: Bojan Šeguljev
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar