Tue01182022

Poslednja izmena:01:11:04 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Jubilarni X Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

Jubilarni X Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

  • PDF

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918., svake godine Novi Sad je grad domaćin „Festivala zlatnih ansambala“. Do prošle godine ovaj festival je okupljao KUD-ove iz Vojvodine, od ove godine iz cele Srbije jer po rečima direktora festivala i FA „Vila“ SKUD „Železničar“, gospodina Milorada Lonića, ovaj festival glorifikuje mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja, nošnji naroda i narodnosti ne samo Vojvodine već i cele Srbije.

Dana 10. novembra SPENS se će biti epicentar dva velika događaja: Festivala zlatnih ansambala Srbije i Svetskog dana Srpskog kola, odnosno takmičenja u igranju Srpskog kola, koje je prošle godine upisano na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta. Povodom ovih događaja na platou ispred SPENS-a preko 500 igrača, članova folklornih ansambala iz najeminentnijih kulturno-umetničkih društava Srbije zaigraće veliko Srpsko kolo kojima će moći da se pridruži i publika.
Potom će u amfiteatru SPENS-a biti izabrana po deset najboljih igrača oba pola, koji su prošli eliminaciona takmičenja u svojim regionalnim centrima u Nišu, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Beogradu i Novom Beogradu, Novom Sadu, Bečeju, Kikindi, Gložanu i Subotici. Ovaj događaj biće krunisan Gala koncerom u Maloj sali SPENS-a gde će u okviru „Festivala zlatnih ansambala Srbije“ nastupiti 10 najboljih igračkih ansambala kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje, i u okviru „Svetskog dana Srpskog kola“ deset parova, od kojih će biti izabrana najbolja tri muška i tri ženska predstavnika. Pobednike očekuju vredne nagrade.
Organizator ovog happening-a je Savez kulturno-umetničkih društava Srbije, uz podršku srpskih KUD-ova iz dijaspore.
Prema mišljenju gospodina Lonića, narodna tradicija i narodno stvaralaštvo su važan deo identiteta svakog naroda, i da srpski folklor ide u dobrom pravcu. Da bi se razvijao i zadržao kvalitet, Srpskom kolu je potrebno da dobije autorizaciju sadašnje generacije, da se mladi kreativni ljudi, koji se bave plesom, izraze i unesu neke novine.
On je istako da je i Srpsko kolo nova forma preko koje je moguće izvesti veliki deo igara koje su naši preci igrali i koja daje mogućnost i za nove kreacije i pokrete, unošenje emocija, što je po njemu najvažnije. Zahvaljujući stalnim promenama i unapređivanju Srpsko kolo je i opstalo. A opstajaće i dalje jer su ovaj festival i takmičenje poziv na dalji rad i inoviranje, samim tim što na jednom mestu okuplja najbolje predstavnike generacije koja dolazi i koja će imati vremena da se dokaže u ovoj oblasti. Iz tog razloga stručan žiti će pomno pratiti sve takmičare, svaki ples će biti snimljen i snimak objavljen na sajtu i Facebooku organizatora. Organizatori su uvereni u uspeh ove atraktivne smotre mladosti, spretnosti i lepote, jer je u nju uključen veliki broj učesnika, a moći će da koristi svim ljudima sveta, jer je Srpsko kolo kulturno dobro srpskog naroda, ali i svih naroda sveta.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com