Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uručene Oktobarske nagrade i Novembarska povelja Grada Novog Sada

Uručene Oktobarske nagrade i Novembarska povelja Grada Novog Sada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić uručili su na svečanosti upriličenoj u Gradskoj kući u utorak, 23. oktobra, gradska priznanja ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarsku povelјu.  
Za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu, čime potvrđuje identitet Grada Novog Sada kao kulturne prestonice, Oktobarska nagrada pripala je ansamblu "Vila", Srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar".

Za izuzetna ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti, kojima se prepoznaje, obnavlјa i čuva nacionalni identitet i predstavlјa svetska istorijska, umetnička i kulturna baština, ovo gradsko prizanje dodelјeno je Izdavačkoj kući "Pravoslavna reč".
Oktobarska nagrada uručena je i doc. dr Miroslavu Kopanji zbog izuzetnog doprinosa društvenom i privrednom razvoju, kao i ostvarenim rezultatima u promovisanju šaha u Gradu Novom Sadu.
Za rezultate u prosveti ostvarene razvijanjem stvaralačkih i radnih potencijala učenika i profesora srednjih škola u Novom Sadu, kojima se usvaja princip celoživotnog učenja i održanosti nastave u životnom okruženju, Novembarska povelјa dodelјena je direktoru Tehničke škole "Mileva Marić - Ajnštajn", dr Stanku Matiću.
- Novi Sad je ponosan što ima Izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč", koje obnavlјa i čuva naš nacionalni identitet, i svetu predstavlјa našu kulturnu baštinu, koje je svojevrstan svetionik naše istorije i kulture. Novi Sad je, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, ponosan i na to što ima Ansambl "Vila" KUD-a "Železničar", koji kroz igru, pesme i običaje neguje narodno stvaralaštvo i tradicionalne vrednosti. I konačno, za šah se kaže da je ispit uma. U nekim zemlјama je obavezan predmet u školi. U Novom Sadu uživa veliku popularnost. Za doc. dr Miroslava Kopanju to je životna misija. Zahvalni smo i ovogodišnjem nosiocu Novembarske povelјe Grada Novog Sada dr Stanku Matiću, direktoru Tehničke škole "Mileva Marić“, za izuzetne rezultate ostvarene u prosveti, za razvijanje novih standarda, za promovisanje učenja za život, a ne bubanja, za to što je pokazao kako direktori žive za svoj kolektiv, kako mogu da budu i vođe i drugari - rekao je gradonačelnik Vučević prilikom uručivanja gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima.
Prema rečima predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića, Skupštinska komisija je imala ozbilјan zadatak da od velikog broja pristiglih prijava predloži one koji će poneti ta prestižna priznanja.
- Svaki grad ima svoje temelјe i oni su obeleženi datumima. Jedan od najčvršćih temelјa našeg grada je upravo datum kada je u borbi protiv fašizma izvojevana sloboda Novog Sada. Dobitnici nagrada, koje dodelјujemo na današnji dan, bi trebali da prenose duh lјudi koji su verovali da život bez slobode nema smisla, koji su u borbi za oslobođenje žrtvovali ono najvažnije i koje mi nikada ne smemo zaboraviti - izjavio je Jelušić.
U ime nagrađenih, predstavnicima Grada se zahvalio i prisutnima obratio direktor Izdavačke kuće "Pravoslavna reč", Zoran Gutović.
- Danas je veliki dan za Novi Sad, za njegove stanovnike, a posebno za nas koji smo odabrani među mnogim zaslužnim građanima da ponesemo ova priznanja. Ona nas obavezuju da budemo još bolјi i ja lično se tome veoma radujem - istakao je Gutović.
Oktobarska nagrada dodelјuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelјa dodelјuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji.

Izvor: RTV
Više fotografija na: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2323758884304258&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com