Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srpsko-mađarski poslovni forum na temu razvoj komunalne infrastrukture AP Vojvodine

Srpsko-mađarski poslovni forum na temu razvoj komunalne infrastrukture AP Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u petak, 26.10.2018. godine, održan je Srpsko-mađarski poslovni forum, u organizaciji PKV i Privredne komore Budimpešte, a uz logističku podršku Ambasade Republike Srbije u Budimpešti. Učešće na Forumu prijavilo je preko 100 učesnika, a od toga je preko 40 predstavnika mađarskih kompanija i institucija.
Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da ukupna privredna saradnja AP Vojvodine i Republike Mađarske beleži od 2012. godine stalan rast, a od 2014. godine izvoz beleži znatno veće stope rasta u odnosu na stope rasta uvoza.

- Od 2016. godine, na našoj strani je i pozitivan saldo razmene. Najveći obim robne razmene AP Vojvodine sa Republike Mađarskom je ostvaren u 2017. godini u vrednosti od 545,1 miliona evra, od čega je naš izvoz ostvaren u vrednosti od 297,9 milina evra, a uvoz u vrednosti od 247,3 miliona evra. Takav trend se nastavlja i u ovoj godini. Prema podacima za prvih osam meseci 2018. godine, ukupna robna razmena AP Vojvodine i Republike Mađarske ostvarena je u vrednosti od 399,5 miliona evra od čega je vrednost vojvođanskog izvoza 218,8 miliona evra, a vrednost uvoza 180,7 miliona evra - rekao je Vučurević.
Teme Foruma su razvoj komunalne infrastrukture u AP Vojvodini (pijaća voda, otpadne vode, reciklaža otpada, saniranje deponija čvrstog otpada, popravka kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, energetika i zaštita životne sredine), ekologija, prekogranična saradnja i projektne aktivnosti.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić u izjavi za medije rekao je da događaji ovakvog profila, unapređuju saradnju Pokrajinske vlade, resornih sekretarijata i lokalnih institucija čiji je osnivač Pokrajinska vlada, sa partnerima u Mađarskoj.
- Ono što je posebno značajno, da sa mađarskim partnerima ostvarimo najbolju prekograničnu saradnju. Trenutno je aktuelno 12 prekograničnih projekata iz za nas značajnih oblasti i resora i ukupna vrednost tih projekata je oko 25 miliona evra. Sve to pokazuje da mađarski partneri u Vojvodini vide ozbiljne, solventne partnere koji su spremni na dalju i buduću saradnju – istakao je Drakulić.
Komunalnim preduzećima u Srbiji predstoji svojinska transformacija i iskustva zemalja iz EU su u tom procesu veoma značajna.
- Mi smo još u postupku pridruživanja EU mnogo toga naučili i mnogo toga iskusili i grešili i cilj nam je da vama prenesemo naša iskustva, kako biste vi učili na našim greškama - naglasio je potpredsednik Privredne komore Budimpešte, Gabor Bartoš.
Privrednik iz Subotice, Vladimir Dragović, vlasnik kompanije za upravljanje otpadom „DRA group“ je istakao da je na Forumu ostvariti izuzetno dobre kontakte sa mađarskim kolegama iz firmi koje prate životnu sredinu i ekologiju.
- Nadam se da će u budućnosti takvih susreta biti više, što će omogućiti izuzetno dobar protok robe, kapitala i ljudi uz podršku svih onih koji nas i danas povezuju i prate - kazao je Dragović.
Srpsko-mađarski poslovni forum deo je aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji koji je PKV prošle godine potpisala sa Privrednom komorom Budimpešte.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2328419437171536&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com