Wed08172022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Sedmi Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru

Sedmi Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Bačkom Monoštoru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

VII po redu Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda održan je  u subotu, 27. oktobra, u Bačkom Monoštoru. Osnovni cilj organizatora manifestacije - Udruženja građana za razvoj eko-ruralnog turizma "Podunav" i Mesne zajednice Bački Monoštor, uz podršku Grada Sombora, je predstavljanje domaćih proizvoda, stvaralaštva žena, njihovih udruženja i poljoprivrednih gazdinstava, sa ciljem promocije domaće radinosti, unapređenja rodne ravnopravnosti i turističke promocije Bačkog Monoštora.

U sklopu sajma, u saradnji sa JP “Vojvodinašume”, organizovana je i promo šetnja šetnom stazom “Štrbac”, tokom koje su posetioci i ljubitelji prirode posetili značajne ekostisteme monoštorskih šuma, kao i dve značajne stanice na ovoj stazi - bare “Semenjaču” i “Šarkanj”, koje su revitalizovane u saradnji sa WWF- Svetskom organizacijom za prirodu i Coca-Cola HBC.
Svečano otvaranje manifestacije upriličeno je u 15h, a prisutne je pozdravio i gradski većnik za oblast poljoprivrede, Darko Radulović. Oko četrdesetak izlagača, iz Bačkog Monoštora, Koluta, Čonoplje, Sombora, Novog Sada, Obrovca… na štandovima je predstavilo brojne slatke i slane đakonije. Najveću pažnju privukle su već poznate torte, poput doboš torte, šuškave torte, kuglofi, domaća štrudla, razni domaći kolači, medenjaci, med, domaći pekmezi i džemovi, a svoje mesto pronašli su i domaće vino, vino od kupine, domaće rakije, kraft pivo…  Sajam hrane ne može da prođe ni bez monoštorskih specijaliteta poput kulena od divljači, kulena od ribe, ribljih kobasica, domaćih kiflica, a tu je i fina začinska paprika po kojoj je ovo selo takođe dobro poznato. Pažnju je privukao i štand “malih pčelara” - polaznika pčelarske sekcije u Bačkom Monoštoru, koji su za ovu priliku samo pripremali kolačiće.
U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor i Centrom za proizvodnju znanja i veština, organizovano je i predavanje na temu uzgoja lavande i drugog aromatičnog i lekovitog bilja, tema prilično interesantna za žene na selu. Takođe, učesnici i posetioci imali su priliku i da učestvuju u tomboli sa brojnim nagradama, koju su omogućili monoštorski privrednici i udruženja. Na štandu je predstavljena i nova knjiga o Bačkom Monoštoru, “Monoštor u povijesti 2”, autorke Marije Šeremešić.
Budući da je sajam imao i takmičarski karakter, proglašene su autorke najlepših i najukusnijih poslastica. Najlepšu tortu po oceni žirija imala je Snežana Jager, koja je proglašena i za autorku najukusnije torte. Najbolji kolač po autorskom receptu je imala Ružica Pašić, najbolji tradicionalni kolač Marija Leka, a najbolji pekmez je bio onaj od maline, koga je napravila Suzana Terzić.
Izuzetna posećenost manifestacije i zadovoljstvo gostiju i izlagača podstrek su organizatoru za osmišljavanje novih interesantnih sadržaja i iznenađenja za iduću godinu.

Tekst: Zdenka Mitić, UG''Podunav'' Bački Monoštor
Foto: Petar Zambor

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com