Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back KULTURA IZLOŽBE SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: DAN ZA ISTORIJU - 100 GODINA OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U NOVI SAD

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: DAN ZA ISTORIJU - 100 GODINA OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U NOVI SAD

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

U istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj „postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države“, o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Izložba „Dan za istoriju - 9. novembar 1918.“, autorke dr Agneš Ozer, muzejske savetnice i istoričarke, realizuje se povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad. Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta, koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana, sa kojima je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.
Izložba će biti postavljena u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29), u zgradi ispred koje su zajedno prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce.
Svečano otvaranje izložbe je u petak, 9. novembra 2018. godine, sa početkom u 12 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska ulica 29, u Novom Sadu

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com