Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uspešni poslovni susreti vojvođanskih i grčkih privrednika na Prvom grčko-srpskom turističkim forumu

Uspešni poslovni susreti vojvođanskih i grčkih privrednika na Prvom grčko-srpskom turističkim forumu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

U okviru Sajma turizma „Filoksenia 2018“ u Solunu, Republika Grčka u petak, 9. novembra 2018. godine, održan je Prvi grčko-srpski turistički poslovni forum u Kongresnom centru „Joanis Velidis“ (Ioannis Vellidis). Forum je izazvao veliko interesovanje kako grčkih, tako i turističkih privrednika iz Srbije - na Forumu je učestvovalo preko 100 privrednika.
Organizator foruma bila je Grčko-srpska privredna komora za industriju, turizam i mala i srednja preduzeća Severne Grčke, a značajnu podršku i aktivno učešće je uzela i Privredna komora Vojvodine (PKV). Vojvođansku privrednu delegaciju, koja je brojala blizu 20 predstavnika, predvodili su predsednik PKV Boško Vučurević, zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš i viši saradnik u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić.

Poslovne susrete otvorio je predsednik Grčko-srpske privredne komore Konstantinos Georgakos, koji je  tom prilikom ukazao na značaj poslovnog Foruma za buduću privrednu saradnju i to ne samo u oblasti turizma, nego i za celokupnu privredu Grčke i Srbije. Istakao je da je smisao Foruma da se grčkom tržištu prezentuje bogata turistička ponuda Republike Srbije i Republike Srpske.
Učesnicima Foruma obratio se i generalni konzul Republike Srbije u Solunu Siniša Pavić. Na plenarnom delu, skupu su se obratili predsednik Grčko-srpske privredne komore za trgovinu i industriju Simeon Tsomokos, predsednik Sajma „Helekspo“ Anastasios Tzikas, predstavnik Grčko-srpske privredne komore Severne Grčke u Srbiji Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić. U svom obraćanju skupu, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je RS uvek imala dobru poslovnu saradnju sa Republikom Grčkom u svim oblastima privrede.
- Posebnu saradnju imamo u oblasti turizma, ali nedovoljno ekonomski razvijenu u odnosu na mogućnosti. Grčka je omiljena destinacija za brojne turiste iz Vojvodine koji najvećim delom borave u Severnoj Grčkoj. Iako broj turista iz Grčke, koji posećuju Srbiju,  beleži  rast i po broju dolazaka i po broju ostvarenih noćenja, želja nam je da se taj broj poveća i nadam se da će poslovni Forum i predstavljanje turističke privrede Srbije i Vojvodine na Sajmu turizma „Filoksenia“ doprineti ostvarenju tog cilja - rekao je Vučurević.
Nakon plenarnog dela, na kojem je bila prezentovana turistička ponuda Vojvodine,   održani su  brojni bilateralni susreti, u kojem su, sa vojvođanske strane, učestvovali: Turistička organizacija Vojvodine; Turističke organizacija Grada Novog Sada; Hotel „Premier Akva“ i Etno naselje „Vrdnička kula“ Vrdnik; Hotel „Prezident“ Novi Sad; Hotel „Prezident Premier“ Sremski Karlovci; Vila „Prezident“ Sremski Karlovci;  Pansion „Ana“ Senta;  JP za upravljanje pristaništem i marinom „Marina“ Apatin; Novosadski sajam; Turistička agencija „Market turs“ Novi Sad; Turistička agencija „Kompas-turizam i putovanja“ Novi Sad; Turistička agencija „Magelan“ Novi Sad.
Direktor Turističke agencije „Market tours“ Novi Sad Branko Zlojutro rekao je da je „Market tours“ agencija koja posluje više od 29 godina na domaćem i inostranom tržištu.
- Godinama smo prisutni na Sajmu turizma „Filoksenia“ i imamo dugogodišnju saradnju sa partnerima iz Severne Grčke, ali nam ovakav vid institucionalne podrške i promocije puno znači. Kroz organizovane bilateralne susrete ostvarili smo veliki broj kontakata - istakao je Branko Zlojutro.
Rukovodilac Službe za razvoj i planiranje Novosadskog sajma Marijeta Lazor istakla je da su poslovni efekti foruma za Novosadski sajam bili izuzetni.
- Zahvaljujući angažovanju PKV, kao učesnici Foruma realizovali smo osam bilateralnih sastanaka sa novim kompanijama iz Grčke, ali smo i ostvarili značajne konstruktivne razgovore sa ostalim učesnicima i gostima iz Srbije na Forumu i Sajmu. Izuzetno su nam koristila viđena rešenja iz domena organizacije sajamskog nastupa koje kolege sa Sajma HELEKSPO primenjuju, što će, sigurna sam, doprineti da unapredimo i ambijent na Novosadskom sajmu - rekla je Marijeta Lazor.
Direktor hotela „Premijer Akva“ i Etno kompleksa „Vrdnička kula“, Jelena Radivojević, istakla je da je od izuzetnog značaja bila prezentacija PKV, koja je, kako kaže, u najboljem svetlu prezentovala privrednu delegaciju koju je predvodila, kao i turističke potencijale Vojvodine.
- Ostvarili smo značajne kontakte sa velikim brojem grčkih agencija, koje su pored promocije svojih sadržaja, bile zaista zainteresovane za saradnju u oblasti MICE turizma, a s obzirom na kapacitete, sadržaje, idealnu lokaciju, mislimo da možemo očekivati početak jedne lepe saradnje - rekla je Jelena Radivojević.
Prema rečima menadžera hotel „Prezident“ Novi Sad, Jovice Stankovića, lnac hotela „Prezident“ kao učesnik Foruma, uspeo je da iskoristi organizaciju Foruma u sklopu Sajma Turizma  i upozna nove agencije koje dovode turiste u Srbiju.
- Uspeli smo da grčkim agentima prezentujemo ponudu našeg lanca hotela i uspostavimo potencijalnu saradnju. Utisci su odlični. Prvi grčko-srpski forum je definitivno nadmašio očekivanja svih nas. Imali smo prilike da čujemo nove mogućnosti saradnje sa grčkim kompanijama, uz prezentaciju novih turističkih proizvoda iz Srbije. Prepoznata je težnja PKV da poveže domaće kompanije sa kompanijama iz Grčke. Tome svedoče i organizovani bilateralni sastanci sa potencijalnim partnerima - obavestio je Jovica Stanković.
Na Prvom grčko-srpskom poslovnom forumu učestvovali su i Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Savski venac, Turistička organizacija opštine Čukarica, Turistička organizacija Niš, Privredna komora Republike Srpske i Turistička organizacija Republike Srpske.
U okviru posete, turistička privredna delegacija Srbije, uz prisustvo generalnog konzula Republike Srbije u Solunu Siniše Pavića, u subotu 10. novembra 2018. godine posetila je Srpsko vojničko groblje Zejtinlik gde je položila venac poginulim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Delegaciju je dočekao devedesetogodišnji čuvar srpskog vojničkog groblja Đorđe Mihajlović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com