Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Stevan Baluban: Recepti - Flambirane jablanovače

Stevan Baluban: Recepti - Flambirane jablanovače

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Stalno me pitate kako ja pripremam gljive. Teško pitanje, jer ih pripremam na razne načine, zavisno od gljiva a i od toga šta mi se tog trenutka jede. Ali počnimo od početka.
Gljive prvo morate ubrati, a zatim biti 100% sigurni da ste ih pravilno determinisali ili odredili. Ali to nije tema ove priče. Juče su mi se jele jablanovače, a pogled u zamrzivač mi je rekao da ih prvo moram ubrati ako želim da ih jedem.

Znam da je suša i da ću ih teško pronaći ali to me nije pokolebalo jer tačno znam gde rastu, pa čak i na kojim panjevima sam ih do sada nalazio. Potraga je bila duža nego što sam očekivao, i veče se već spustilo kada sam nabrao 1-2 kg lepih mladih jablanovača. Ali krenuo sam kasno tek oko 15h, a jablanovače su mi bile cilj, pa se ne žalim.
Pripremu jablanovača sam počeo čišćenjem od ostataka lišća i sečenjem peteljki, koje su završile u sušilici. Crvljivih gljiva je u ovo doba godine malo tako da su skoro sve bile odlične za moj recept. Prvo šeširiće treba izblanširati u slanoj vodi. Dovoljno je da voda proključa, sačekajte minut-dva i gljive pravo u cetku. Dok se jablanovače cede pripremite začine i stavite tiganj na ringlu da se zagreje sa malo masti ili ulja. Ja obično stavljam malo masti od mangulice ali izbor je Vaš.
Gljive sam podelio u dva dela. Prvi deo sam odlučio da spremim sa začinima uvaljane u brašno, a drugi deo sam ostavio za sutra i pripremio ga samo sa začinima. Od začina koristio sam so, biber, paprku (ovog puta tucanu ljutu), beli luk u prahu, vlašac i oko 1-2 dl belog vina šardone. Gljive u tiganju treba propržiti kratko ali na višoj temperaturi sa obe strane. Zatim dolijete belo vino, promešate i zapalite da se gljive flambiraju. Nemojte se uplašiti kada vam plamen sukne u vis. Potrebno je da posle par sekundi poklopite tiganj i plamen će se ugasiti. Smanjite temperaturu i gljive povremeno promešajte da vino ispari većim delom. Dok se gljive krčkaju u vinu usput pripremite pečeni krompir, grolovanio povrće ili krmenadlicu kao ja u ovom slučaju.
Drugi recept je isti kao prvi, i pripremio sam ga sutradan, stim da nisam gljive uvaljao u brašno, pomešano sa začinima, pre prženja već sam ih samo okrenuo listićima prema gore i začinio istim začinima. Tako sam ih i stavio u tiganj. Razlika je u tome što ako stavite brašno dobijete gljive sa malo gušćim sosom kiselkastog ukusa. Ako nema brašna, vino ispari a kiselkast ukus ostaje. Meni se lično više svidela druga varijanta bez brašna, ali Vi svakako probajte obe. U prilogu imate i fotke kako je proces pripreme tekao. A da li sam spomenuo slaninicu. Nisam, ovog puta u recepti nema slaninice.
I na kraju svakako nemojte zaboraviti da uz ovaj super ručak, ili večeru naspete čašu onog istog vine sa kojim ste gljive flambirali. Meni je prijalo. Nadam se da će i Vama.
Živeli 100 godina moji gljivarski i ostali prijatelji.

Stevan Baluban
GDNS

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com