Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO U IRIGU POČELA VINSKA NOVA GODINA

U IRIGU POČELA VINSKA NOVA GODINA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U četvrtak 15. novembra se po 11. put održao Mačkov dan mladog portugizera, koji je obeležio početak nove vinske godine.
Neobičan potez organizatora da premesti manifestaciju iz Novog Sada u Irig se pokazao kao izuzetno dobar. Kao veoma uspešan, događaj je ocenjen od strane svih aktera, od organizatora, preko učesnika programa, do samih posetilaca, kojih je bilo ne samo iz Iriga, već i iz okolnih mesta, Novog Sada i Beograda.

Manifestaciju je otvorio Sava Jojić Mačak, osnivač vinarije i samog događaja i tom prilikom izjavio:
- Mi smo zahvalni Novom Sadu na prethodnih deset godina lepog prijema. Ali ovo vino je poteklo u Irigu, i mi tu pripadamo. Ne može se sve dešavati u velikim gradovima. Irig ima dugu i bogatu tradiciju i nadamo se da ćemo podstaći i druge da slede naš primer na očuvanju tradicije, kulture i svega autentičnog što imaju mnoga manja mesta u Srbiji.
Petru Samardžiji, novinaru i vinskom stručnjaku, novom Vitezu mladog portugizera, titulu je dodelio prošlogodišnji vitez, džez muzičar Jovan Maljoković, koji je rekao:
- Mlado vino je vesnik toga kakva nas vina očekuju u predstojećoj godini. Sudeći po ovom portugizeru, vina iz berbe 2018. će biti veoma dobra.
Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig, je istakao „Za nas u opštini Irig je bilo sasvim normalno da se uključimo i podržimo koliko možemo jednu ovakvu manifestaciju. Irigu se vraća reputacija fruškogorske prestonice, koju je nekada imao, i radimo na tome da iskoristimo sve potencijale Iriga, i turističke, i vinske, i sve druge“.
Direktorka Srpske čitaonice iz Iriga, Vera Novković, je saopštila rezultate konkursa za najlepšu pesmu o vinu:
- Pristiglo nam je čak 108 pesama, a pored tri nagrađene pesme, dve pesme su dobile i pohvalu. Prvo  mesto je osvojila pesma „Vrtovi su rajski ispod Fruške gore“ Jovana N. Bundala iz Beograda, drugo „Oda ljubavi i vinu“ Katarine Majić iz Beograda, a treće „Grozd svevišnjeg“ Jasne Milenović iz Sremske Kamenice. Pohvaljene su i pesme „Vino je ljubav“ Svetlane Bogićević iz Novog Sada i „Noćni sati“ Ine Stanković iz Beograda.
Čak dva tamburaška orkestra, „Rumske lole“ i „Romansa“, tango plesači „Nataša i Goran“ iz Novog Sada, folklorni ansambl KUD „Zmaj“ iz Iriga, operska diva Ana Sinicki, miss portugizera Dijana Radojčić, pudar Bane, Vinsko plemstvo Srbije, vino i drugi delikatesi, a uz to i ambijent Vinske ulice u Irigu i veoma prijatna atmsofera su učinili da ovaj 11. Mačkov dan mladog portugizera bude jedinstven.

Đurđica Jojić Novaković
Izvršni direktor VINARIJA MAČKOV PODRUM

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com