Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Izložba suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu

Izložba suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Leskovački kulturni centar bio je domaćin izložbe suvenira i turističkih publkacija. Na ovoj manifestaciji, jedanaestoj po redu, učestvovali su izlagači iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Hrvatske. Organizator izložbe je Turistička organizacija Leskovca, čiji direktor, Nebojša Kocić, kaže da se dobroj reči, lepoj slici i predmetima za uspomenu i dugo sećanje još uvek pridaje veliki značaj.

„Srbiju je Bog podario tradicijom i lepotom. I da ništa osim toga nemamo imali bi smo razloge za ponos. Međutim, ako se to potkrepi dobrom organizacijom, posvećenim pristupom i privrednim angažovanjem rezultati su neizbežni. Čitava Srbija je znamenita turistička destinacija i to treba stalno podvlačiti, isticati i unapređivati. Tu je značajan udeo turističkih organizacija. Jedan od načina je upravo i ovaj, da putrem propagandih materijala istaknemo sve ono što je lepo u ovoj zemlji, a ono manje lepo popravimo.“
Manifestaciju je u ime lokalne samouprave otvorila Natalija Cakić, koja je podsetila da je Leskovac grad bogate tradicije i kulture koji svim svojim posetiocima pruža brojne mogućnosti za uživanje.
„Svi turisti koji posete Leskovac mogu uživati u lepoti Jašunjskih manastira, jednoj od najstarijih hidrocentrala na Vučjanki, bogatim postavkama našeg muzeja, u nadaleko čuvenim festivalima poput LIFFE-a, LEDAMUS-a, FAPOR-a, ali i u manifestaciji najkarakterističnijom za naš grad Roštiljijadi. Izložba suvenira i turističkih publikacija je dobar način da predstavimo sva naša istorijska, prirodna i kulturna bogatstva. Ona daje veliki doprinos razvijanju turističke ponude Leskovca što je važno kako za naš grad, tako i za čitav region s obzirom na to da je turizam značajan faktor ekonomskog razvoja, jer danas u turističkim kretanjima učestvuje veoma veliki broj ljudi.“
Na ovogodišnjoj Izložbi suvenira i turističkih publikacija izlagači su se takmičili u više kategorija. Nakon trodnevnog žiriranja, petočlani žiri, sastavljen od eminentnih leskovačkih likovnih i književnih umetnika i predstavnika TO grada Leskovca je dodelio nagrade i to:
Jednolisna turistička publikacija: Prva nagrada dodeljena je TO Kraljevo za kvalitetno informativno i grafički osmišljenu publikaciju; drugu dele TO opštine Trstenik za iscrpnu i informativnu publikaciju o destinacijama i TO Brus (za „Volim Brus“) - likovno i vizuelno osmišljenu publikaciju; treću nagradu dele TO opštine Babušnica i TO Bujanovac.
Višelisna turistička publikacija do 50 strana: Prva nagrada za TO Novi Bečej (za originalnu, informativnu i znalački osmišljenu publikaciju „Povelja varoši Novi Bečej”); drugu dele TO grada Kruševca (za informatino bogatu publikaciju) i TO opštine Stara Pazova (za kvaliltetno vizuelno osmišljenu dvojezičnu publikaciju „Opština Stara Pazova“); a treću TO Čačka (za grafički dobro urađenu i preglednu publikaciju “Manastiri čačanskog kraja), TO opštine Žabalj (za mudro osmišnjenu i grafički bogatu publikaciju „Opština Žabalj“) i TO grada Loznice za sveobuhvatne informacije i smišljene ilustracije u publikaciji „Turistički vodič“.
Turističke publikacije sa preko 50 strana: Prva nagrada dodeljena je OTKS Sokobanja (za kvalitetno osmišljen album umetničkih fotografija u publikaciji „Sokobanja u slikama“; druga TO Vršac (za bogatstvo informacija i fotografija u publikaciji „Grad vetra i vina“); a treća TO Novi Bečej („Graditeljstvo - nasleđe Novog Mileševa“)
Video publikacija - promo film: Prva nagrada dodeljena je TO Dragačevo za film „Sabor trubača“; druga je pripala GTO Kragujevac za film „200 godina prve prestonice“); a treća TO Kraljevo („Maglić - srednjevekovni grad“).
Video publikacija - reportaža - spot: Prva nagrada dodeljena je TO Bujanovac za reportažu „Lepša strana Srbije“;
Napomena: prvi put ove godine nakon žiriranja odlučeno je da se dodeli specijalna nagrada u kategoriji Promo spot, koja će od naredne godine biti uvršćena kao podkategorija u kategoriji Video publikacija, te su sledeći nagrađeni: Prvo mesto pripalo je OTKS Sokobanja za spot „Zeleno srce Srbije“; drugo TO grada Požarevca za spot „55. Ljubičevske konjičke igre“.
Suvenir: Prva nagrada dodeljena je TO grada Loznice za set suvenira; drugu nagradu dele TO opštine Knjaževac (za magnet Ovčica”) i TO opštine Ivanjica za majicu; a treću TO Blace za set suvenira i TO opštine Lebane za suvenir “Dve statue sa zastavama”
Upotrebni predmet: Prva nagrada dodeljuje se TO opštine Trstenik za majicu; drugu dele TO grada Zrenjanina za „Ja Zrenjanin volim“, i TO Blace za bojanku „Blački bukvar“; a treću TO Bojnik (za set upotrebnih predmeta) i TO Kuršumlija za „Jestivi kolačić sa motivima Kuršumlije“.
Najoriginalniji eksponat: Prva i jedina nagrada dodeljuje se GTO Kragujevac za „Stereoskopsku razglednicu sa 3D efektom“.
Turistički plakat: Prva nagrada dodeljena je TO opštine Kuršumlija za plakat „850 godina“; druga nagradu dele TO Dragačevo za plakat “58. Sabor” i TO Koceljeva za plakat „Festival zimnice“; a TO Vlasotince za plakat “Ukusi juga” i TO opštine Medveđa za plakat “Gejzerske noći”.
Turistička fotografija - KOLEKCIJA turističkih fotografija: Prva nagrada TO Kraljevo za set fotografija “Manastir Studenica”; druga  TO Pirot za kolekciju fotografija; a treća GTO Kragujevac za set fotografija.
Turistička fotografija – POJEDINAČNA fotografija: Prva nagrada dodeljena je TO Dragačevo za fotografiju “Deca na livadi”; druga GTO Kragujevac za fotografiju “Fića”; a treća nagrada pripala je TO Čačka za fotografiju “Zimski pejzaž”.
Turistička mapa: Prva nagrada TO opštine Bela Crkva; drugu dele TO Niš i TO grada Požarevca.
Turistička razglednica: Prva nagrada dodeljuje se TO Brus za najoriginalniju razglednicu; druga TO opštine Trstenik za set razglednica; treća TO grada Loznice „Banja Koviljača“.

Od autora: Jugpress
Foto: Milutin Janković

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com