Tue01182022

Poslednja izmena:01:11:04 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Pravoslavna crkva u Vranjevu

Pravoslavna crkva u Vranjevu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Prva pravoslavna crkva u Vranjevu, opština Novi Bečej, postojala je još 1743. godine, ali se ne zna mesto gde se tačno nalazila. Ono što se sa sigurnošću zna je da su Srbi - graničari po prelasku iz Bačke 1752. godine u Vranjevo, sagradili u sredini sela na ovom istom mestu gde se i sada nalazi, pravoslavnu crkvu. Crkva je posvećena svetom Jovanu Preteči, a antimins za nju osvećen je 1753. godine vladika Georgije Popović.

Zapis sveštenika Stevana Nikolića: "Ova božanstvena sveta knjiga nazvano sveto Evanđelje pređe bivše crkve petrovoselske, darovala je crkva petrovoselska novonaseljenom Šancu Franjevu crkve svetoga preteče Jovana godine 1752."
Današnja crkva u Vranjevu je ustvari proširena ranije izgrađena crkv,a a dokaz tome je klin koji se nalazi u severnom zidu spolja prema "stolu matere božije". Sadašnji izgled ovog hrama datira iz 1807.godine, a ikonostas stare crkve je nakon 19 godina prodat za 300 forinti crkvi u Bočaru. Nov ikonostas delo je Jefimija Popovića, slikara iz Velikog Bečkereka, a toranj na crkvi uradio je Leopold Rajdn 1861.godine. Renovirana crkva 1903. godine imala je 4 zvona, a za vreme Prvog svetskog rata rekvirirana su tri zvona u vojne svrhe. Nakon rata zvona su ponovo postavljena a na dan velikih crkvenih praznika, prangijama su pozivani vernici na bogosluženje.
Današnje Vranjevo ove godine je proglašeno za prostorno kulturno - istorijsku celinu i zajedno sa ovom crkvom, vranjevačkom katoličkom crkvom, muzejom, zgradom stare opštine i drugim vrednim kulturno - istorijskim objektima čini poseban deo Novog Bečeja i ove opštine.
Vreme je krsnih slava i u iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, ispunimo našu dušu najlepšim mislima i ljubavlju!
Čarobni jesenji dani prilika su da posetite ovo sveto mesto, uživate u prelepo oslikanim ikonama, darujete svoje misli samo Bogu i u tišini svoje duše osetite samo ljubav!

Turistička organizacija opštine Novi Bečej

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com