Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miloš Vučević: Novi Sad je grad velikih odluka i pobeda

Miloš Vučević: Novi Sad je grad velikih odluka i pobeda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Ceremonija proglašenja Omladinske prestonice Evrope za 2021. godinu održana je sredu 21. novembra u Pozorištu mladih u Novom Sadu. U finalnom krugu našli su se Кlaipeda (Litvanija), Varaždin (Hrvatska), Velika Nikozija (Кipar) i Кišinjev (Moldavija), da bi posle gasanja prestižno zvanje, Omladinske prestonice Evrope 2021 ponela Кlaipeda.

Ceremoniji su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Evropskog omladinskog foruma Luis Alvarado Martinez i dr. U ulozi domaćina, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao: - Ovo je veliko priznanje za Novi Sad i Srbiju. Domaćini smo značajnog evropskog događaja u oblasti politike za mlade. Sa nama su brojni delegati iz gotovo svih evropskih država, predstavnici diplomatskog kora, kao i pokrajinske i republičke vlade. Novi Sad je kreiranje lokalnog akcionog plana za mlade prepustio omladinskim organizacijama uz logističku i finansijsku podršku gradske administracije. Verujem da će to biti najproduktivniji plan i da će pokazati da su mladi neposredni donosioci odluka. Međutim, tu se ne radi samo o njihovim pravima, već i o odgovornostima za rezultate koji se postignu. Novi Sad i Srbija moraju maksimalno da iskoriste dve evropske titule, i da stvore ambijent iz kojeg mladi neće želeti da odlaze. Gradonačelnik je naglasio da u Novom Sadu ima mnogo uzbudljivih i zanimljivih događaja i da svako može da nađe ono što ga interesuje. Po njegovim rečima, Grad izdvaja ne mala sredstva za podršku različitim projektima, programima i organizacijama. Nastojeći da podrži sve one koji imaju kreativnost, veru da mogu da u gradu organizuju sadržajniji društveni život. Događaji se prepliću, pa je paralelno sa ceremonijom povodom izbora nove Omladinske prestonice tekla svečanost povodom otvaranja Srpske nedelje mode, kada Novi Sad postaje nezvanična Evropska Modna prestonica. - Divno veče u Novom Sadu, na Aranađelovdan - rekao je gradonačelnik i dodao da je sve više stvari u kojima je Grad pozvan da odlučuje, ali još više onih u kojima pobeđuje. Titula Omladinske prestonice Evrope osmišljena je 2008. sa ciljem da osnaži mlade ljude, poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima i jača evropski identitet na lokalnom nivou. Grad Novi Sad je ovu titulu osvojio 2016. godine. Do sada su tu titulu nosili Roterdam (2009), Turin (2010), Antverpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013), Solun (2014), Kluž-Napoka (2015), Ganja(2016), Varna (2017), Kaškaiš (2018). Novi Sad (2019) i Amiens (2020). Кoordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, je izjavio da će novosadski lokalni akcioni plan za mlade biti baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom naredne godine Skupština Grada treba da ga usvoji. On je takođe istakao:
- OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Toj organizaciji cilj je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima obuhvati 500.000 mladih u Srbiji i Regionu. Omladinska prestonica Evrope je titula koju dodeljuje Evropski omladinski forum, koji čine 104 omladinske organizacije koje okupljaju desetine miliona mladih ljudi, jednom evropskom gradu na period od godinu dana. U radu Skupštine omladinskog foruma u Novom Sadu učestvovalo je 300 delegata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com