Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novobečejski Disnotor u Kragujevcu

Novobečejski Disnotor u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Pobednik jubilarnog X Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, održanom od 23-25. novembra, u organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i Šumadija sajma, u kategoriji promocije i prezentacije svoje opštine, bila je osmočlana ekipa iz Novog Bečeja, predvođena direktorom Turističke organizacije opštine Novi Bečej, gospodinom Sašom Dujinom.

Drugo učešće na ovom Sajmu, Novobečjci, koji su i ove godine nastupili u okviru štanda Turističke organizacije Vojvodina, odlučili su se da na tradicionalan način, kako to rade već godinama u raznim mestima u okruženju, na predstojeću manifestaciju „Manić Tisa 63“ koja će biti održana od 07. - 09. decembra kod Šlajza na Tisi, u blizini Novog Bečeja, pozovu i Kragujevčane. Ova sedma po redu, međunarodna manifestacija, posvećena je rečnom bakalaru - maniću, ribi koja na teritoriji naše zemlje obitava i mresti se samo na brodskoj prevodnici kod Novog Bečeja. Takmičenje u sportskom ribolovu, prvih godina, zbog velikog interesovanja (i odlične organizacije, prim, aut.) postepeno je prerastala okvire ribolovačke manifestacije da bi poslednjih godina, zimski ribolov bio dopunjen tradicionalnim vojvođanskim disnotorom i svinjskim specijalitetima i tako postala respektabilna fešta koja se ne propušta. Prepoznavniši njene kapacitete, organizatorima Klubu ljubitelja reke Tise „Tisa 63“, poslednjih godina pridružila se i Turiristička organizacija opštine Novi Bečej. Na ulazu u halu Šumadija sajma, na improvizovanom štandu, prikazan je deo svinjokoljskog repertoara na banatski način, koji se u Banatu u Bačkoj naziva i disnotor. Veseli Banaćamo su nadevali, potom pržili kobasice, i to na „Smederevcu“, bilo je čvaraka, a ko je želeo, mogao je na talandari, uz razgovor oko vatre, da peče ražnjiće na dugačkom štapu, i kasnije ih pojede. Ovaj višečasovni tulum pratila je tamburaška muzika, a dobro raspoloženje Novobečajaca brzo se prenelo i na posetioce Sajma. Na kraju je sve pripremljeno posluženo na zajedničkom koktelu koji je priredila GTO Kragujevac, na svom štandu, kome je perthodila dodela nagrada najboljima, i čime je na najlepši način završeno ovo deseto trodnevno druženje.
- Želeli smo da donesemo jednu veselu atmosferu, u čemu smo po reakcijama publike i uspeli. Osim toga, cilj nam je bio da se i na ovaj način družimo sa našim kolegama iz centralne i zapadne Srbije, koji su se okupuli ovde. Uvek se trudimo da na očigledan i prisutupačan nastup zainteresujemo ljude da dođu na naše manifestacije. „Manić Tisa 63“ je, pored toga što se dešava zimi na otvorenom, jedna od najorginalnijih manifestacija Novog Bečeja. Mnoštvo kvalitetnih sadržaja, dobro druženje na način kako se to radilo pre 100 i više godina, uz vatru, na slami, ukusni zalogaji tek pripremljenih svinjokoljskih delicija, zanimljivi gosti, tamburaška muzika, sve je to što čini ovu manifestaciju jedinstvenom. Zato svake godine imamo i sve više gostiju iz regiona, a svi oni od prethodne, gledaće na sve načine da dođu i ove godine - ističe gospodin Dujin. Posle Kragujevca, Banaćani su na isti način nedelju dana kasnije, pozvali i žitelje Bačke Palanke i Novog Sada. Ako se tome dodaju i brojne najave iz regiona, nema sumnje da će očekivanje organizatora, da će ove godine „Manić Tisa 63“ imati rekordnu posetu.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com