Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dr Olgica Miljković: Uspešna turistička 2018. traži očekivanja u 2019

Dr Olgica Miljković: Uspešna turistička 2018. traži očekivanja u 2019

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Turistička organizacija Srbije (TOS) je u okviru jubilarnog X Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, održanom od 23. do 25. novembra, u organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i Šumadija sajma, predstavila celokupnu turističku ponudu, kulturno-istorijsko nasleđe i prirodna bogatstava naše zemlje. Ovo je, po rečima dr Olgice Miljković, menadžera za tržište Srbije, poslednji sajamski nastup TOS-a do kraja ove godine, i da će dalji rad biti fokusiran na završnu izradu planova i programa za narednu godinu, kao i tradicionalnu dodelu nacionalnog priznanja, ustanovljenog 1982. godine, za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma - Turistički cvet.

Svečanost povodom dodele zakazana je za 11. decembar u prostoru Jugoslovenske kinoteke. Odabirom ovog prostora, TOS još jednom pokazuje svoje nastojanje da i na ovaj način promoviše atraktivna mesta podesna za organizaciju ovakvih i sličnih skupova. Osim Jugoslovenske kinoteke, ceremonija povodom dodele „Turističkog cveta“ ranijih godina održana je, primera radi, 2016., u godini obeležavanja dvadesetogodišnjice postojanja Muzeja istorije Jugoslavije, u Palati Srbija, galeriji Belgrade Waterfront, na Belom dvoru, u domu kraljevske porodice Karađorđević... I dok traju opsežne pripreme za predstojeći X Turistički forum u maju 2019. (prethodni, IX održan je na Paliću), polako se sumiraju rezultati godine na izmaku. - Ovu turističku godinu je obeležila veoma uspešna letnja turistička kampanja pod nazivom: „Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta?“, kao svojevrsna pozivnica domaćem gostu da svoj letnji odmor ili njegov deo provede na nekoj od destinacija u Srbiji, sa ciljem što uspešnijeg sprovođenja subvencionisane mere, vaučera za odmor u zemlji Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Statistika lokalnih turističkih organizacija beleži da je promet domaćih turista ove godine porastao za 20 - 30, a čak i 40% u odnosu na perthodan period. Po mom mišljenju, vaučeri su bili pun pogodak i ljudi su zapravo na taj način počeli da otkrivaju Srbiju koju do sada nisu poznavali, i sve su indicije da će i posle vaučera biti mnogo onih koji će planirati odmor u zemlji. TOS je svojim letnjim i zimskim turističkim kampanjama otkrio čar putovanja Srbijom, jer treba prvo upoznati lepote svoje zemlje, a onda putovati i van njenih granica - objasnila je dr Miljković. Kada je reč o inostranom tržištu TOS priprema nastup na ino sajmovima gde su takođe u prethodnom periodu zabeleženi pozitivni rezultati. Priprema za kampanju 2019-te je u toku, i počinje nastupom na 41. Međunardnom sajmu turizma u Beogradu od 21. do 24. februara. Za tu priliku iz TOS-a obećavaju upečatljiv nastup i predstavljanje četiri turistička proizvoda uz pomoć novih tehnologija. O čemu je konkretno reč, naša sagovnica nije želela da otkriva, osim da će, kao i svake godine štand TOS-a biti u Hali IV sa kompletnom turističkom ponudom Srbije, uz loklne turističke organizacije, koje ovaj događaj smatraju izazovom i pripremaju se na poseban način da što bolje reprezentuju ponudu kraja iz kojeg dolaze.
U razgovoru sa dr Olgicom Miljković bila nam je jasnija turistička vidljivost Srbije u svetu poslednjih godina, od njene prestonice, planinskih centara, do čudesnih predela „nebrigom“ skrajnutih sa turističke mape, ali i manifestacija i predivnih i interesantnih festivala, događaja, susreta, kojih je sve više u našoj zemlji. Turizam nije dovoljno samo studirati. Važnije od svih znanja je znati voleti svoju zemlju. Onih koji znaju da vole Srbiju, i tu ljubav žele da dele sa drugima, je u turizmu poslednjih godina čini se, sve više.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com