Wed07082020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Svečana sednica Udruženje proizvođača vina Srem - Fruška gora

Svečana sednica Udruženje proizvođača vina Srem - Fruška gora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“, održalo je u ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, u sedištu Udruženja (Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga) svečanu godišnju skupštinu na kojoj je na dnevnom redu bio Izveštaj o radu u tekućoj godini, kao i dodela zahvalnica pojedincima i institucijama koji su doprinele razvoju i radu Udruženja.

            Kao najvažniji zadatak obavljen u 2018. Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“, predsednik Upravnog odbora, gospodin Gordan Bašić, naveo je završetak Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom „Sremski rejon“/„Srem“, koji je 2. novembra objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Rešenje o uspostavljanju geografske oznake za vino „Sremski rejon“/„Srem“ se očekuje početkom iduće godine, kada će isteći rok od minimum 60 dana javnog uvida Elaborata.
            - Izradu elaborata smo počeli pre dve i po godine, prikupljanjem dokumentacije o vinarijama, njihovim vinogradima, položajima vinograda, orografskim karakteristikama, klimi, sortama grožđa, tradiciji u proizvodnji, kao i prikupljanjem podataka o vinima i specifičnim enološkim postupcima koje vinarije primenjuju.
Usledilo je razvrstavanje vina po tipovima, sortiranje dokazne dokumentacije, a zatim i unošenje svih neophodnih podataka u Elaborat. Kada je tekst Elaborata prihvaćen od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, formirana je Radna grupa za ustanovljavanje oznake geografskog porekla za vino „Sremski rejon“/„Srem“, koja je brojala 10 članova. Nakon otklanjanja primedbi koje su članovi Radne grupe imali u vezi sa tekstom Elaborata, organizovana je terenska kontrola 34 vinarije i njihovih vinograda obuhvaćenih Elaboratom. Terenska kontrola je sprovedena u periodu od 21. do 29. avgusta. Zatim je, 18. i 19. septembra organizovana dvodnevna završna konferencija sa degustacijom vina, obuhvaćenih Elaboratom. Članovi radne grupe su tada dali smernice da se usaglase podaci prikupljeni tokom terenske kontrole, i degustirali 147 vina navedenih u Elaboratu. Prema njihovim sugestijama smanjen je broj tipova vina, ali su neki tipovi dobili podtipove, odnosno stilove vina. U konačnoj verziji Elaborata navedeno je 17 tipova  belih suvih/polusuvih  vina, 7 tipova  roze suvih/polusuvih  vina, 16 tipova  crvenih suvih/polusuvih  vina, 1 tip crvenog poluslatkog/slatkog vina, 1 tip belog kvalitetnog penušavog vina i 1 tip roze kvalitetnog penušavog vina - obavestio je Bašić.
            On se u daljem obraćanju osvrnuo na učešće Udruženja na vinskim manifestacijama.
            - Naše udruženje je u 2018. godini, bilo zaduženo za organizovanje vinara na štandu VINARI VOJVODINE, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u okviru 9-tog BeoWine Fair-a i Sajma turizma. Na zajedničkom štandu je nastupila 21 vinarija.
Zajedničke nastupe naši članovi su imali na  Interfest-u, koji je održan od 14. do 16. juna na Trgu Slobode u Novom Sadu, kao i na Novembar vino festu koji je održan 2. i 3. novembra u hotelu ZIRA u Beogradu. Za kraj godine, Udruženje je organizovalo 2. Salon vina Vojvodine, 16. novembra u Beogradu, na kome je učestvovalo 25 vojvođanskih vinarija, a manifestaciju je otvorio pokrajinski sekratar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević.
Udruženje je podržalo manifestaciju Wine park, koja je održana 30. juna u Sremskoj Mitrovici, a organizatori su članovi udruženja. Ova manifestacija je ocenjena kao jedna od najbolje organizovanih u Srbiji.
            Gospodin Bašić napomenuo je da je Udruženje tokom ove godine organizovalo više jednodnevnih obuka za svoje članove.
            - Panel o zlatastom žutilu vinove loze organizovali smo u januaru, Info dan o mugućnostima korišćenja sredstava iz EU fondova krajem aprila, u novembru smo bili suorganizatori naučno-stručnog skupa INOVACIJE U VINOGRADARSTVU na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu,a pre sedam dana članovima je predstavljen Institut BioSence i njihov softver AgroSense. Treba još napomenuti da su članovi redovno informisani o izmenama podzakonskih akata u vezi sa proizvodnjom vina, kao i o raspisivanju konkursa za dodelu bespovratnih sredstava ili povoljnih kreditnih linija.
            Gospodin Gordan Bašić izlaganje završio obaveštenjem da je počeo je sa radom sajt udruženja www.udruzenjevinara.rsi aplikacija Fruska_GoWine, pomoću kojih će biti promovisan rad udruženja i njegovih članova.
            Svečana sednica završena je dodelom Zahvalnica članovima i institucijama koji su doprineli radu Udruženja i unapređenju vinogradasrtva i vinarstva u Fruškogorskom vinogorju. Priznanja su dedeljena Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam i gospodinu Ivanu Đokoviću, Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i dr Vuku V. Radojeviću, Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovannje i naučnoistraživačku delatnost i prof. dr Zoranu Miloševiću, kao i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Nedeljku Tici. Njima su tom prilikom uručena vina proizvedena kupažom koji su za ovu priliku proizveli fruškogorski vinari.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2401371739876305&set=a.2401391333207679&type=3&theater

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar