Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dodeljene nacionalne stipendije ZA ŽENE U NAUCI

Dodeljene nacionalne stipendije ZA ŽENE U NAUCI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Mirjana Ćuk sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Milica Sentić sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu i Mirjana Ljubojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, tri mlade naučnice iz Srbije, ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“. Njihov izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima botanike, hemije životne sredine i hortikulture, nagrađen je stipendijama u vrednosti od po pet hiljada evra na ceremoniji održanoj u zgradi Vlade Republike Srbije. Ceremoniji je ove godine, pored ostalih zvanica, prisustvovao i ministar Nenad Popović.

Stipendije, koje se ove godine u našoj zemlji dodeljuju po osmi put, u partnerstvu Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Nacionalne komisije za Unesko i Loreala Balkan, namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.
            Mirjana Ćuk je asistent na katedri za botaniku, na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde je ujedno i na doktorskim studijama. Nagrađena je za projekat „Status i vremenska dinamika flore i vegetacije Deliblatske peščare“, a njen naučno istraživački rad je usmeren na diverzitet flore i vegetacije, kao i na faktore njihovog ugrožavanja i metode aktivne zaštite.
            Milica Sentić, doktor hemijskih nauka, naučni saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu,  stipendijom je nagrađena za projekat „Inovativni pristup za degradaciju toksina cijanobakterija, akutnog ekotoksikološkog problema u vodenim ekosistemima u svetu i u republici Srbiji“. Njen dosadašnji naučni rad obuhvata oblasti elektrohemije, bioanalitičke hemije, naprednih materijala i hemije životne sredine.
            Mirjana Ljubojević, doktor biotehničkih nauka, je docent za užu naučnu oblast Hortikultura i pejzažna arhitektura na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i nagrađena je za projekat „Oplemenjivanje voćaka na otpornost prema patogenima u funkciji održivog i socio ekonomskog razvoja“. Naučno istraživački rad  obuhvata oplemenjivanje hortikulturnog bilja od značaja za unapređenje nauke i struke, a usmeren je i na popularizaciju urbanog baštovanstva i voćarstva.
            Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ učestvovalo je više od 500 mladih talentovanih naučnica, a najboljima su, uključujući i ovogodišnje dobitnice, dodeljene 23 stipendije čija ukupna vrednost prelazi 13 miliona dinara.
            Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 15. decembar, od kada će naučnice u Srbiji moći da konkurišu za stipendije za 2019. godinu. Za stipendije „Za žene u nauci“ mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2019. godinu, moguće je naći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs.  


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com