Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Mesto gde je greh uključiti mobilni telefon

Mesto gde je greh uključiti mobilni telefon

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Za najuređeniji izlagački prostor na X Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, održanom krajem novembra, proglašen je štand Vojne ustanove „Morović“. U obrazloženju stoji da je VU „Morović“ originalnim dizajnom i opremljenošću izlagačkog prostora dočarala izgled i prirodne potencijale svog kraja, kao i raznovrsnu turističku ponudu i mogućnosti za animaciju.

VU „Morović“ je drugu godinu za redom na ovoj sajamskoj manifestacija predstavila svoje turističke i ugostiteljske kapacitete, kao i prirodne, kulturno-istorijske vrednosti na teritoriji Šida, Morovića, Bačke Palanke, Karađorđeva, Mladenova i Bača, gde se njeni objekti nalaze. VU „Morović“ danas predstavlja važan turistički kompleks sa kvalitetnim smeštajnim kapacitetima i sportsko-rekreativnim sadržajima. U njenom sastavu su tri ugostiteljska objekta. Vila „Košuta“ i Vila „Srna“ u Moroviću i Lovačka kuća „Dijana“ u Karađorđevu. Hotel - vila „Košuta“ raspolaže sa 40 ležaja i restoranom kapaciteta 100 mesta. Rezidencijalna Vila „Srna“ građena je za predsednika Josipa Broza Tita, neposredno pre njegove bolesti, a u koju je treba da dođe nakon operacije u Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani. Danas gosti u vilu dolaze iz različitih pobuda. Ima onih koji dođu samo iz radoznalosti, a neki odsedaju u jednoj od dve dvokrevetne sobe ili jednom od dva dvokrevetna luksuzna apartmana. Sala restorana vile raspolaže sa 120 mesta i kamin salom pogodnom za organizaciju seminara, poslovnih sastanaka, proslava. Lovačka kuća „Dijana“ Karađorđevo, ima 20 ležajeva i prevashodno je namenjena lovcima, ali je otvorena za sve koji žele da borave u ovom prirodom okruženom ambijentu. Razlog dolaska mnogih turista je ergela konja „Karađorđevo“, osnovana 1885. godine, u kojoj se odgajaju konji nonius rase, lipicaneri i engleski punokrvni konji, a od pre godinu dana i konji arapske rase. U septembru 2018. godine, uz podršku Ministarstva odbrane, na potpuno obnovljenom hipodromu „Karađorđevo“ nakon 12 godina ponovo je uspostavljena trka „Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2018" koju je obeležilo pet kasačkih i četiri galopske trke, izložba rasnih pastuva lipicanerske i arapske rase i revijalna vožnja. Iz VU kažu da je njihova turistička ponuda interesantna onim gostima koji ne traže hiper aktivan odmor, u smislu noćnog provoda, muzike i buke. U svim objektima VU „Morović“ okruženum šumom, vlada mir i spokoj, i namenjen je pre svega ljubiteljima prirode i onima koji vole da obilaze značajna mesta, kulturno-istorijske spomenike, umetničke zbirke... Iako i samo mesto, u kojem se reka Studva uliva u Bosut, a ova 15-ak km dalje, u Savu obiluje zanimljivim građevinama, Morovićka tvrđava iz XII veka, katolička crkva Svete Marije jedna od najstarijih sakralnih građevina u Sremu, pravoslavna crkva Svete Bogorodice (iz prve polovine XIX vek), Etno salaš, Ribolovački centar „Slezen“, u njegovoj okolini se nalazi Manastir Sv. Petke (Berkasovo), Manastir Đipša (Vizić), Manastir Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila (Privina Glava), Spomen obležeje „Sremski front“ (pokraj sela Adaševci), Galerija „Save Šumanovića“ i Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ (Šid)...
Osim Ergele „Karađorđevo“ koja u ponudi ima jahanje i školu jahanja, terensko jahanje, obilazak Muzeju ergele otvorenog 1983., organizovanje celodnevnih izleta, i aktivnosti u SRP„Karađorđevo“, poput vožnje fijakerom kroz rezervat, edukativnog časa o prirodnim vrednostima, branje gljiva, lekovitog bilja, šumskih plodova, pčelarenja, ribolova, kampovanja, vožnje motornim čamcima, foto safari, gosti Karađorđeva mogu da obiđu jezero Tikvaru i plažu Bager u Bačkoj Palanci, srednjovekovno utvrđenje Bač, Dvorac Dunđerskih i Muzej piva u Čelarevu. A posle aktivnosti svakom gostu je u ponudi vrhunski gastronomski doživalj i specijaliteti po kojima je ova ustanova poznata - jela od divljači, pre svih lovački paprikaš, divljač u lovačkom sosu i domaća kuhinja.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com