Sun06202021

Poslednja izmena:08:49:16 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Važno da se vodeničari Srbije udruže

Važno da se vodeničari Srbije udruže

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Društvo vodeničara Srbije osnovano je 06. juna 2010. godine sa ciljem da se obnovi što više starih i oronulih vodenica na srpskim rekama. Društvo broji 70 članova koji se okupljaju svake godine u Lajkovcu, u Markovoj crkvi kod Kumove vodenice na Malu gospojinu. Njega su osnovali kumovi Slavko Jovanović i Milan Pavlović tako što su 2009. otkupili vodenicu i za godinu dana rada vratili joj autentičan izgled i stavili je u funkciju.

Udruženje „Morava“ u Aleksincu registovano aprila 2015. i broji 40 članova. Osim revitalizacije starih vodenica i vodenica potočara, cilj udruženja je da podstakne poljoprivredne proizvođače da na svojim njivama sade stare žitarice, speltu i heljdu, koje su danas, zbog opšteg zahteva za zdravijim načinom ishrane, tražene na domaćem i inostranom tržištu, a ne izuskuju mogo ulaganja. U Etno selu Bistrica (opština Petrovac na Mlavi), koje je 1986. godine proglašeno za spomenik kulture, na Bistričkoj reci, od 2012. godine održava se privredno-turistička manifestacija „Dani vodeničara i pomeljara“. Na Bistričkoj reci, u dužini od pet kilometara od njenog izvora, u podnožju planine Veliki Sumorovac pa do izlaska iz sela, nanizano je osam vodenica i jedna valjarica. Sve vodenice su stare skoro dva veka, ali i dalje rade. Pretpostavlja se da danas u Srbiji ima 700 vodeničara koji su van udruženja i deluju samostalno.
Zašto je važno da se vodeničari udruže?
Jedino tako imaće pravo da podnesu amandmane o zaštiti vodenica, insistiraju na uspostavljanju zanimanja - vodeničar, da proizvodi iz vodenice budu propisno deklarisani i ljudi znali šta kupuju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com