Wed05222024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Studenti u centru učenja

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Studenti u centru učenja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            I tokom 2018. godine, nadomak velikog jubileja - 50 godina postojanja, Prirodno-matematički fakultet (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, svoj niz nagrada, upotpunio je novim priznanjima za uspešan rad, kako studenata, tako i profesora. Više o tome u razgovoru sa dekanicom PMF-a, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

            - Prošle nedelje smo dobili informaciju da je naša mlada asistentkinja sa Departmana za biologiju i ekologiju, Mirjana Ćuk, dobila „Lorealovu“ nagradu za žene u nauci i to je treća takva nagrada za PMF. Naš uvaženi profesor Boža Dalmacija ispred Udruženja nastavnika, pre dve-tri nedelje dobio je nagradu u oblasti prirodno-matematičkih nauka za životno delo - rekla je dekanica PMF-a dr Milica Pavkov Hrvojević, i najavila promociju naučnika kandidata koji su ušli u najuži izbor za nagradu „Dr Zoran Đinđić“, među kojima je ponovo kandidat PMF-a Marija Lesjak, već ponosni nosilac nekoliko prestižnih nagrada.
            - U Beču, na jednom prestižnom takmičenju, koji organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologiju, ekipa predvođena Marijom Lesjak, a tu su još naše naučnice i profesorke Ivana Beara i Nataša Simin, pojačane jednom mladom preduzetnicom Bojanom Mumović, osvojile su drugu nagradu u oblasti hrane. Tačnije, one su osmislile, patentirale, inovirale napitak kojim bi trebalo svi, ali prvenstveno žene da se bore protiv anemije - obavestila je naša sagovornica.
            Ističući brojna priznanja koja su krunisala rad PMF-a ove godine, ona je pomenula i studente gastronomije, koji su ove godine bili izuzetno uspešni, te dobijali prestižne međunarodne nagrade u profesionalnim kategorijama - za koktele, za pripremu gastronomskih specijaliteta.
            - PMF je ove godine otvorio Laboratoriju za gastronome gde će oni moći da rade na savremenoj digitalnoj opremi. To je zapravo fondacija u Ženevi donirala 24.000 evra, ali je obaveza našeg fakulteta bila da uložimo i mi približno ista sredstva, tako da smo mi adaptirali prostor za tu laboratoriju i onda je Pokrajinski sekretarijat to prepoznao i donirao opremu od 34.000 evra. Takođe smo ove godine otvorili i sistem salu, koja je rezultat jednog međunarodnog, dunavskog Interreg projekta, gde se nalazi jedan kompjuterski klaster, ali isto tako i mrežna oprema - istakla je dekanica.
            Na PMF-u se trenutno realizuje 113 domaćih projekata, od kojih su 72 republička, a ostali su pokrajinski.
            - Devet novih, kratkoročnih smo dobili tokom 2018. godine, ali ono na šta sam posebno ponosna, što moram da istaknem je da se trenutno 57 međunarodnih projekata realizuje na fakultetu. Prošlog meseca smo dobili informaciju da smo dobili još jedan Horizont, a trenutno se četiri Horizonta 2020 realuzuje, od čega su tri iz oblasti „data science“. Dakle, na Departmanu za matematiku i informatiku, to je stvarno jedna izuzetno aktuelna oblast. Ovaj poslednji je primena mašinskog učenja u sajber „sekjuritiju“ - rekla je ona. i dodala da je među projektima i Evropski i industrijski doktorati, gde PMF zapravo sarađuje sa malim i srednjim preduzećima.
Takvo jedno preduzeće, koje se zapravo bavi animacijom ljudskog lika je „3lateral“, koje je takođe uključeno u ovaj projekat, a mi imamo jaku i dobru saradnju sa njima, gde će oni na neki način definisati temu, a doktorat će se realizovati ovde na PMF-u, odnosno na Departmanu za matematiku i informatiku. Otvoren je konkurs za studente doktoriskih studija. Trenutno je u toku, a za ceo svet je otvoren. Neverovatan već broj aplikacija imamo.
Zatim, imamo trenutno sedam IPA pograničnih projekata. To su zaista veoma zanimljive teme, širok spektar pokriva, od zaštite životne sredine, preko zaštite kulturnog nasleđa, do upravljanja rizicima. I to jeste način i šok za PMF u finansijskom smislu, jer tu je predviđeno 15 odsto predfinansiranje i 15 odsto sufinansiranje, ali nekako smo zajedničim snagama i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za finansije, uspeli i to da prebrodimo - kazala je dr Pavkov Hrvojević, i naglasila da Pokrajinski sekretarijat kontinuirano pomaže razvoju PMF-a i da se ove godine realizuje druga faza Herbara, jedne lepe botaničke zbirke jedinstvene u regionu. Pokrajinski sekretarijat je sa sedam miliona dinara takođe pomogao adaptaciju grejanja u ovoj zgradi, jer je zaista bilo u izuzetno lošem stanju.
            Naša sagovornica je podsetila da je PMF fakultet koji neguje bazične nauke što je važno za svako društvo i privredu, jer su sva dostignuća i u privredi i u tehnologiji zapravo potekla iz razvoja fundamentalnih nauka.
            - Činjenica je da nas tržište i uopšte državni zahtevi u celini na neki način guraju ka tome da uspostavljamo saradnju sa privredom i da pokušavamo da te svoje nauke na neki način i primenimo. Uvek su postojale grupe koje su imale izuzetno dobru saradnju sa privredom, ali eto sad vidite, u primer koji sam navela, biohemičari koji su sada uspeli da patentiraju nešto i vrlo verovatno će to naći i svoje mesto na tržištu u budućnosti. Naravno, sad treba proći kroz celu aplikaciju za patent, na evropskom nivou čak to žele da urade.
            PMF je i prosle i ove godine, imao zapažen nastup na sajmu „Nauka za privredu“ .
            - Pri tome smo uradili jednu vrlo lepu brošuricu gde može da se vidi gde to i šta sve PMF nudi, koja rešenja nudi i na koji način može da doprinese boljitku društva, ne samo Univerziteta već i društva u celini. A naši profesori i naši nastavnici to zaista svojim ugledom, svojim trudom i radom rade svakodnevno, oni su najcitiraniji i to uvek svi rezultati, svih akenta pokazuju na Univerziteta u Novom Sadu - sa ponosom je zaključila dr Pavkov Hrvojević, uz napomenu da je i prema H-indeksu, koji je pokazatelj naučne uspešnosti, a po kojem se sad sve češće rangiraju profesori ili nastavnici, PMF među prvih deset na Univerzitetu u Novom Sadu.
Naš intervju, dekanica PMF-a dr Milica Pavkov Hrvojević završila je rečenicom da su studenti u centru ovakvog učenja ovog fakulteta.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia/media_set?set=a.2413256695354476&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com