Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Impozantan bilans rada Turističke organizacije Vojvodine u 2018.

Impozantan bilans rada Turističke organizacije Vojvodine u 2018.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Brojne aktivnosti TOV-a u prethodnom periodu imale su za cilj da region Vojvodine učine prepoznatljivim na domaćem i stranom tržištu. Inovativni pristupi u promociji turističkih proizvoda, nastupi na domaćem i stranom tržištu rezultirali su porastom broja gostiju na teritoriji cele Pokrajine.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, teritoriju Vojvodine u periodu od januara do kraja oktobra 2018. godine posetilo je 457.736 turista, što je za 8,6% više u odnosu na isti period 2017., a broj dolazaka stranih turista bio je veći za 13,9%. Broj noćenja za isti period uvećan je za 13%, uz povećanje broja noćenja stranih turista od 16%.
Samo u oktobru Vojvodinu je posetilo 53.969 posetilaca, što je za 2,6% više u odnosu na isti period prethodne godine. Od tog broja strani turisti su zabeležili posvećanje od 10% u odnosu na isti period 2017. godine, u avgustu čak za 10,5%.
Turistička organizacija Vojvodine (TOV) odgovorno je preuzela ulogu vodećeg domaćina u ovoj branši, trudeći se iz godine u godinu da utvrdi dovoljno relevantnih povoda za dolazak turista u severnu pokrajinu. Novi projekti TOV-a predstavljaju značajan iskorak ka modernijem poslovanju upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao što je ViCTour (Virtual and Cultural Tourism), finansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020, sa ciljem unapređenja turističke promocije vezane za kulturni turizam razvojem prepoznatljivog vizuelnog identiteta regije, kao i njene vidljivosti putem holograma, interaktivnih totema, audio i virtuelnih vodiča. Putem ovog projekta, između ostalog, uspostavljane su i ture obilaska fruškogorskih manastira sa hologramskim prikazom. Projekat u trajanju od 28 meseci, zaživeo je 15. juna 2017. godine.
Digitalni vodič kroz turizam APV, kreiran u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, podržan od Pokrajinske vlade, od posebnog je interesa za Vojvodinu. Reč je o unapređenoj bazi podataka i video materijala koji na multimedijalan i atraktivan način prikazuju turističku ponudu Vojvodine.
Poslovni kurs TOV-a, kako objašnjava direktorica, gospođa Nataša Pavlović, pretvaranje atrakcija i potencijala u gotove turističke proizvode, rezultirao je ne samo povećanjem broja turista, već i njihovim zadovoljstvom kvalitetom boravka. TOV je u tom cilju organizovala promotivne kampanje za domaće i strane medije: „Panonska letnja avantura“, u junu 2018. obilaskom čardi, i „Duša panonske jeseni“, u septembru, obilaskom vojvođanskih manastira i vinarija. Prema rečima gospođe Pavlović, TOV je kreirala i određene turističke proizvode prilagođene titulama Omladinske prestonice mladih 2019 i Evropske prestonice kulture 2021., čija se prezentacija u kontinuitetu sprovodi na sajmovima, ali i mimo njih, u zemlji i inostranstvu. Uz podršku Pokrajinske vlade, osam gradova je ove godine imalo priliku da se predstavi na Sajmu turizma u Pekingu - "COTTM" (China Outbound Travel&Tourism Market), koji je realizovala Razvojna agencija Vojvodine i TOV.
Kruna promotivnih aktivnosti Turističke organizacije Vojvodine je organizacija promocije Vojvodine u Tel Avivu u Izraelu. Nakon brojnih i uspešnih “Dana Vojvodine” u regionu, predstavnicima medija, turističkih operatera i agencija, zajedno sa turističkom privredom, na centralnom događaju u hotelu Hilton u Tel Avivu predstavljena je lepota i šarm panonske ravnice. AP Vojvodina poslednjih godina beleži porast turista iz Izraela. U poslednjih pet godina broj dolazaka turista iz Izraela se povećao za čak 240%, dok je broj noćenja povećan za 215%. Posetioci iz ove destinacije, najviše posećuju Novi Sad i Suboticu, upravo iz razloga što se u ovim gradovima nalaze sinagoge, koje su simboli jevrejske kulture i duhovnosti.
Zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade, TOV će uskoro dobiti novi prostor - Informativni centar (Bul. Mihajla Pupina 18), koji bi trebao da bude polazna tačka svih turista, ali i mesto predstavljanja opština i gradova i najava njihovih aktivnosti, te mesto predstavljanja najznačajnijih privrednih subjekata. Posle otvaranje INFO centra direktorica najavljuje i nove turističke proizvode u kojima će biti sadržana sva esencija onoga što vojvođanska ravnica ima da ponudi, demonstrirajući njene bisere, „ušuškana“ mesta interesantna i domaćim i stranim turistima.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com