Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kragujevac postao turističko mesto druge kategorije

Kragujevac postao turističko mesto druge kategorije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Grad Kragujevac je, posle višegodišnjeg zalaganja Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, uz veliku pomoć Lokalne samouprave, konačno stekao status Turističkog mesta druge kategorije. Da bi ovaj napredak svima bio jasniji, potrebno je znati da je Kragujevac do ove promene imao status četvrte grupe , kojoj pripadaju i nekategorisana mesta.

            Rešenjem Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, od 7. decembra, na osnovu člana 26. stav 4. Zakona o turizmu, po zahtevu GTO „Kragujevac“, državni sekretar dr Miroslav Knežević, utvrdio je da Kragujevac ispunjava uslove za turističko mesto druge kategorije. Rešenjem su obuhvaćena sva gradska i prigradska naselja, kao i delovi katastarskih opština Jovanovac, Opornica, Poskurice, Divostin i Dragobraća.
            Ministarstvu se obratila i Gradska uprava grada, na osnovu čega je obrazovana komisija za kategorizaciju, koja je razmatrala zahtev i izvršila procenu raspoloživih, prikupljenih podataka obima turističkog prometa  (kvantitativni kriterijumi), kao i stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i suprastrukture (kvalitativni kriterijumi). Na osnovu raspoloživih činjenica u skladu sa članom 13. Pravilnika, utvrdila je da grad Kragujevac ispunjava uslove za turističko mesto druge kategorije i u skladu sa navedenim zaključcima donela ovo rešenje na tri godine.
            Status turističkog mesta prve kategorije za sada ima Beograd, Novi Sad, Niš, Vrnjačka Banja i Zlatibor, drugoj kategoriji pripadaju Aranđelovac, Vršac, Kruševac i Kragujevac, trećoj kategoriji pripadaju Sombor, Ada, Kanjiža i četvrtoj Kučevo. Ostala mesta još uvek prikupljaju podatke i njihove lokalne samouprave tek treba da uđu u proces legalizacije.
Visina boravišne takse zavisi od Turističke kategorije, pa je ovim rešenjem  Kragujevac stekao pravo da poveća iznos boravišne takse. Iznosi BT po turističkoj kategoriji iznosi:
za prvu kategoriju od 160 do 100 RSD; za drugu kategoriju od  140 do 80 RSD; za treću kategoriju od 120 do 70 RSD i za četvrtu kategoriju i nekategorisane objekte od 110 do 60 RSD.
            Ovaj napredak Grada na turističkoj lestvici predstavlja i mogućnost za brže i efikasnije povećanje budžeta, od iznosa boravišnih taksi.

Autor teksta: Jasmina Marković Milenković

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com