Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Jelena Nestorov Bizonj: Vreme zemljoradničkih zadruga tek dolazi

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Vreme zemljoradničkih zadruga tek dolazi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Ova godina je bila jedna od najboljih godina za zadrugarstvo sa aspekta podrške zadružnom sektoru koji je stigao i sa nivoa Republike, i sa nivoa Pokrajine - izjavila je mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine na tradicionalnom (novo)godišnjem skupu Zadružnog saveza Vojvodine održanom 27. decembra u Etno kompleksu Vrdnička kula.

Mr Jelena Nestorov Bizonj je takođe rekla da je Zakon o zadrugarstvu iz decembra 2015. godine pomogao da zadruge reše problem zadružne svojine čime je otpočela faza intenzivnijeg investiranja u zadruge. Ove godine podršci Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja koje je poslednje dve godina dodeljivalo bespovratna sredstva za investicije u postojećim i novoosnovnim zem. zadrugama, pridružili su se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede značajnim sredstvima na ime podsticaja zadrugarstva, što predstavlja novu bazu za investiranje zadruga.
U poslednje dve godine rada Pokrajinske vlade zaključeno je 19 ugovora o finansiranju zemljoradničkih zadruga na teritoriji AP Vojvodine U Zadružnom savezu se nadaju da će ove investicije tek u budućnosti dati rezultate i podići zadrugarstvo na viši nivo. Sekretarka je tom prilikom rekla da u Vojvodini ima oko 300 zadruga, ali da je prisutan trend osnivanja novih, specijalizovanih zadruga: voćarskih, pčelarskih, povrtarskih, koje će dati još veći ekonomski efekat u odnosu na klasične zadruge sa različitim vrstama proizvodnje. Iako je stanje u zadružnom sektoru bolje nego prethodnom periodu, s obzirom na podršku od strane različitih državnih struktura, prostora za unapređenje ima dosta. Postupci za povraćaj zadružne imovine traju preko 20 godina i treba što pre da se reše kako bi zadruge konačno do kraja regulisale svoj imovinski status. Takođe oko 20 zadruga još uvek nema pravosnažno upisanu zadružnu svojinu nad imovinom. Sve su to problemi za čije rešavanje je zadrugarima potrebna pomoć i gde se Savez, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Republičkim geodetskim zavodom (RGZ) dodatno angažuje. Mr Nestorov Bizonj smatra da je zadrugama potrebna podrška i u poreskoj politici navodeći pozitivne primere iz zapadnoevropskih zemalja gde zadruge imaju različite vrste podsticaja, u poreskoj politici, u politici zapošljavanja pre svega uključivanju mladih zadrugara i da je to nešto čemu i zadružni sistem u Vojovidni i Srbiji treba da teži.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com