Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Forum dijaspore u Novom Sadu: Fokus na Made in Serbia

Forum dijaspore u Novom Sadu: Fokus na Made in Serbia

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Prvi Privredni forum dijaspore u Novom Sadu, u organizaciji gospodina Zorana Ilića, autora projekta - „Moju zemlju srce bira“, i punu podršku ekipe Novosadskog sajma, predvođenu gospodinom Mirkom Majstorovićem, finansijskim direktorom, uz prisustvo povratnika i onih koji još uvek žive van granica naše zemlje, održan je 27. decembra u Kongresnom centru. Bila je to sjajna prilika za prenošenje ličnih iskustava i primera dobre prakse, ali i za povezivanje vrhunskih stručnjaka koji su se školovali van zemlje, ostvarili uspešne karijere i vratili se u zemlju, ili su namerni da to učine. U okviru Foruma održana je i sednica Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije.

            Između ostalih, učesnici Foruma su bili: Goran Kovačević, vlasnik trgovinskog lanca Gomex; Ljubiša Drinjaković, vlasnik mlekare Bodri Gornji Milanovac; Aleksandar Rašković, osnivač firme Cooper's Meal; Dejan Jelić iz Beča, predstavnik firme Alfa Energy Development; Igor Ilić, predstavnik Microsoft-a Srbija; Nikola Poznanović, predstavnik Advokatske kancelarije JPM; dr Jovan Filipović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka FON; Jovana Ružićić - osnivač Udruženja mladih povratnika; Zoran Jovičić, predsednik Svetske dijasporske organizacije; Rastko Janković iz Uprave za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova; Slobodan Jovanović iz Kanade; Bojan Ilić, Stojan Stevanović i Zvonko Jovanović iz Švajcarske; dr Marko Stijaković iz Austrije; Đorđe Andrić i Miroslav Miletić iz Privredne komore Srbije; prof. dr Dragan Bataveljić iz Kragujevca, glumac Marko Stojanović iz Beograda; Vesna Rusić i Jelena Mladenović iz Italije; Novica Jakovljević iz Poljske; Miša Ćirić, direktor Diaspora Group, koji je ujedno bio i voditelj konferencije.
            Među govornicima našao se i Zoran Ilić, direktor firme Biomelem, autor ovog projekta, kao i dokumentarnog serijala "Moj heroj" koji između ostalog promoviše Srbiju kao najbolje mesto za život i poslovanje, što je uz povezivanje domaćih privrednika sa privrednicima iz dijaspore, zadržavanje mladih u zemlji i pokušaj vraćanja onih koji su otišli, jedan od ciljeva ove manifestacije.
            - Srbija može da se razvija samo na bazi inovacije i ekonomije kvaliteta. Srbija je mala zemlja i u ekonomiji kvantiteta nema šta da traži. Zato moramo da se fokusiramo na formiranje grupa proizvoda koji imaju vrhunski kvalitet i koji kao - Made Special in Serbia mogu da nađu put u svet. To niko ne može da uradi sam, ali može jaka grupa privrednika, uz jaku medijsku podršku. U sve to mora da se uključi i država. Ako to budemo uradili mogli bismo da postignemo mnogo bolje ekonomske rezultate – objasnio je gospodin Ilić, dodavši da je Srbija do sada bila pod stalnim udarima i zbog toga „zemlja stalnih promena i večitih revizija“. Po njegovom mišljenju, ovo je strateški i dugoročan proces usmeren ka ujedinjenju  oko projekta kojem je zagarantovano trajanje uz preduslov nalaženja tačke jedinstva, odnosno kvaliteta.
            - Ako imamo kvalitet onda oko toga svi možemo da se ujedinimo i daću sve od sebe da u komunikaciji od privrednika do predsednika države i svih ministara dobijemo snažnu podršku koju ćemo vratiti kroz punjenje državnog budžeta - naglasio je gospodin Ilić.
Naš sagovornik ističe da je zadatak privrednika i proizvođača formiranje izvozno orijentisanog prodajnog lanca, i da se u srpskim prodavnicama u Beču, Parizu, Čikagu i drugim gradovima širom sveta nađu proizvodi prepoznatljivog kvaliteta Made in Serbia i to uz pomoć najjačeg i najsigurnijeg partnera - dijaspore.
            - Svaka veza sa dijasporom, od nivoa komunikacije do ekonomskih veza je jako bitna. Moramo da se borimo za svaki dinar, svako tržište, svakog kupca. To je savremena ekonomija i zato nam je neophodan svaki kontakt. Posebno sam zadovoljan što se u ovu priču uključuje sve više mladih, još jedna potvrda da ova inicijativa ima budućnost - zaključio je gospodin Zoran Ilić.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com