Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM HOTELI Miroljub Aleksić dobitnik najvećeg priznanja u hotelskoj industriji

Miroljub Aleksić dobitnik najvećeg priznanja u hotelskoj industriji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

            Miroljub Aleksić, predsednik i vlasnik Alco Group, prošle 2018. godine pobrao je veliki broj priznanja, između ostalih i najveće u hotelskoj industriji Srbije - Orden Ambasador dobre usluge I reda za investiciju godine - Grand Hotel Tornik na Zlatiboru. Nagrada mu je uručena na XV Forumu hotelijera održanom 23.do 25. novembra 2018. na Zlatiboru, u organizaciji redakcije časopisa „Turistički Svet“. Stručan žiri je svoju odluku obrazložio rečima da je ovaj investitor deo svojih poslovnih snova ostvario u Srbiji, uspostavljajući nove standarde u našem hotelijerstvu, koji nimalo ne zaostaju za svetskim. Grand Hotel Tornik posluje u okviru prvog srpskog lanca „A Hoteli“, u čijem sastavu su i hoteli „Izvor“ u Aranđelovcu, „Sloboda“ u Šapcu, „Master“ u Novom Sadu i „Park“ u Vrnjačkoj Banji.

Gospodin Aleksić ističe da mu je pomenuto priznanje posebno značajno jer je pre njega dodeljeno svega dva puta. Prvi put, pre šest godina najpriznatijem stručnjaku iz oblasti turizma u regionu i nosiocu titule Svetske turističke organizacije (UNWTO) za doprinos razvoju turizma emeritusu prof. dr Slobodanu Unkoviću. Drugi put, pre dve godine priznanje je dodeljeno Novaku Đokoviću, najboljem srpskom sportisti i promoteru naše zemlje.Priznanje je dobio za investiciju godine - Grand Hotel Tornik 5* koji je u junu 2018. primio prve goste i postao ponos Zlatibora. Otvoren je jedan njegov deo, dok se završetak drugog planira za nekoliko meseci. U njegovom sastavu će biti najveća kongresna sala u regionu, koja će se prostirati na 1.300m2, i u punom kapacitetu moći da primi hiljadu i po ljudi i koja će biti deljiva u skladu sa potrebama; najveći rotacioni restoran na svetu sa pogledom na ceo region, što dozvoljava položaj hotela; iznad restorana, na vrhu hotela biće postavljena terasa na kojoj će „pucati“ vidik od 360°; uz nekoliko dodatnih sala, gosti novog dela Grand Hotel Tornik Zlatibor imaće na raspolaganju oko 350 vrlo luksuznih apartmana i soba (ukupno 900 ležajeva u oba dela).
            O tome, koliko ovaj hotel podiže kvalitet ceokupne turističke ponude Srbije gospodin Aleksić kaže da je Zlatibor i do sada bio značajna turistička destinacija sa preko milion i dve stotina turista godišnje, posle Beograda možda najposećenija destinacija u Srbiji, a da je ovaj hotel ovako pozicioniran, nedaleko od centra, na jedinstvenoj lokaciji i sa perfektnim pogledom na okruženje i mnoštvom sadržaja, ubrzo po otvaranju postao brend sa velikim procentom popunjenosti.
            Ova kategorija hotela je skupa za naše turiste i privlači uglavnom strance. Više od 50% su turisti iz Izraela, Kine, Rusije, predstavnici stranih ambasada u našoj zemlji, jer je to klijentela koja traži luksuzne hotele i kada organizuju ture po Srbiji ili Balkanu, provedu par dana u Beogradu, odu u neku banju, na planinu tražeći adekvatan smeštaj. Mi smo na žalost jako dugo razvijali apartmanski turizam koji predstavlja smetnju turizmu koji dovodi platežno moćne turiste. Svuda u svetu je to razdvojeno, osim kod nas i to smatram taktičkom greškom koju u narednom periodu treba ispraviti. Odvojiti tzv. visoki turizam od običnog turizma - prokomentarisao je gospodin Aleksić, dodavši da su lokacije svih pet do sada podignutih objekata iz lanca „A hotela" pažljivo birane, i zato zvuči neverovatno da hotel u Šapcu beleži popunjenost od 95% jer osim dobre lokacije i luksuzne opremljenosti, nudi sve sadržaje potrebne jednom turisti, od šopinga, zabave i odlične kuhinje do igračkaonica za decu, bioskopa, wellness&spa programa.
            O perspektivama srpskog turizma gospodin Aleksić se pozitivno izrazio, s obzirom da turizam ide uzlaznom linijom i zahvaljujući jako lepim predelima, banjama, planinskim centrima Srbija, te da bi mogao u budućnosti višestruko da prihoduje. Ali, po njegovom mišljenju prvo treba napraviti ambijent, infrastrukturu, odškolovati kadrove. To podrazumeva i poreske stimulacije koje pokreću investicije, jer se razvoj mora podstaknuti. To trenutno radi Razvojna agencija Srbije (RAS), koja je izdvojila Sektor za turizam, i investicije veće od 2 miliona evra regresira sa 20%. Gospodin Aleksić pozdravlja i akciju podele vaučera, namenjenu drugoj ciljnoj grupi, koja pokreće jedan veliki talas turista koji nemaju veliku kupovnu moć, ali rade na svom zdravlju i potpomažu obrt kapitala u hotelima iz tog programa. Ističe i bitnost poreskog momenata, da svaka opština ima strategiju razvoja, da potpomognuta turističkom organizacijom, ima viziju šta hoće da uradi i kako da privuče investitore, gde se troši turistička taksa i sl. Po njegovim rečima to su decenijski ciklusi jer je poznato da je u turizmu povraćaj sredstava 10 - 15, pa čak i 20 godina. Shodno tome, potrebno je adekvatno negovati taj proces. Njegovo mišljenje je da je turizam prepoznat kao razvojna šansa Srbije, ali ne i određeni uslovi za taj razvoj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com