Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Uz zvuke trube dočekana Srpska Nova godina u Jablanici

Uz zvuke trube dočekana Srpska Nova godina u Jablanici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Za sve turiste  kojima su  bliski običaji i tradicija kao i svake godine priređen je tradionalni doček srpske Nove godine u jednom od najvećih zlatiborskih sela Jablanici.
Program je počeo oko 18 časova paljenjem ostataka badnjaka, da bi potom usledio program za decu. Predstavom ”Lepi Zeka”, glumci narodnog pozorišta iz Užica zabavljali su najmlađe da bi ih do oduševljenja dovela pojava “Božić Bate” po završetku predstave.

Mališanima su uručeni peketići a najhrabriji su se publici predstavili recitacijom ili pesmicom.
Oko 20 časova počeo je kulturno -umetnički program, kada je uz uz zvuke trube, Užičkog kola i pesmu počelo pravo slavlje. Kao i sveke godine posetioci su mogli da se ugreju čašicom kuvanog vina ili rakije, popiju čaj a mogli su probati i specijalitete kao što su lovački gulaš i kuvani kupus.
Program je zatvoren Novogodišnjom lutrijom u kojoj su najsrećniji odneli kući vredne nagrade a priređen je i Novogodišnji vatromet.
            Manifestaciju je organizovalo  Turističko udruženje Jablanica i MZ Jablanica  uz pomoć Turističke organizacije Zlatibor, Sportskog centra Čajetina, Lovačkog udruženja Jablanica, u  saradnji sa pomesnom crkvom a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.
            A da su i ove godine novogodišnji praznici bili veoma uspešni za turističku privredu Zlatibora govore i zanimljivi podaci. U novogodišnjoj noći na Zlatiboru je boravilo oko 50.000 ljudi, koncertu jedne od najpoznatijih muzičkih zvezda Balkana, Dragane Mirković, prisustvovalo je više desetina hiljada posetilaca, a slobodno mesto u zlatiborskim kafićima i restoranima bilo je gotovo nemoguće pronaći. Proteklim praznicima zadovolji su i hotelijeri čija je popunjenost bila preko 95%, kao i izdavaoci privatnog smeštaja kod kojih je zabeležena popunjenost od oko 90%.
            Sezona je dobro počela i za ski centar Tornik, gde je tokom prazničnih dana u zimskim sportovima uživalo preko 5.000 skijaša. Veliko interesovanje posetioca Zlatibora bilo je i za zabavne parkove, pa je tokom proteklih praznika Dino park posetilo do 5.000 gostiju. Dobrim rezultatima može se pohvaliti i Ski škola, u okviru Avantura parka gde veliki broj dece i početnika pravi svoje prve korake na skijama, a iskusni skijaši uživaju u noćnom skijanju.
Obzirom da je tokom proteklih praznika na Zlatiboru dnevno boravilo do 30.000 gostiju i ugostitelji su imali pune ruke posla. Restorani i kafići bili su danonoćno popunjeni, a prema njihovim rečima gosti su bili najviše zainteresovani za poznate zlatiborske specijalitete, pa se na Zlatiboru dnevno prodavalo čak do 6.000 komplet lepinja i preko 12.000 pljeskavica i drugih specijaliteta sa roštilja. U prilog činjenici da je Zlatibor zabeležio rekordnu posetu govore i podaci da se na pojedinim lokacijama prodavalo i do 800 palačinaka, a picerije su isporučile oko 2.500 pica dnevno. Posla je bilo i za zlatiborske taksiste koji su beležili do 2.500 vožnji dnevno, što i nije čudno ako se uzme u obzir da je samo u novogodišnjoj noći popijeno preko 2.000 litara kuvanog vina i rakije.
            Trenutno na planini ima i do 50 centimetara snega, skijališta i sankališta rade punim kapacitetom, pa Zlatibor spremno dočekuje nove goste. Velika posećenost očekuje se i za vreme predstojećeg zimskog raspusta, a svi lokaliteti i sadržaji i dalje će biti otvoreni za posetioce.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com