Sat10242020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Decenija Vinarije Milanović u Surduku

Decenija Vinarije Milanović u Surduku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Prelepo okruženje, divna vina. Da, pogađate, reč je o vinariji Dejana Milovanovića u sremskom selu Surduku.
            Po mnogo čemu, Vinarija Milanović ponos je opštine Stara Pazova, pa i čitave Fruške gore. Locirana u gotovo nestvarnom ambijentu, tik uz obalu evropskog i našeg Dunava, na litici visokoj nekoliko destina metara, pruža jedinstvenu sliku najlepših predela Vojvodine, koju možete doživeti samo ovde. U vinogradu koji se prostire na 5 hektara grožđe je slađe uz takvu sliku okoline u kojoj sazreva. I da, odavde ne možete otići, a da svojim mobilnim telefonima ne napravite bar nekoliko selfija ili fotografija, jer su za nezaborav.

            U takvom ambijentu je pre nešto više od 10 godina, vlasnik Vinarije, Dejan Milovanović, rešivši da se najozbiljnije posveti uzgoju grožđa i proizvodnji vina, zasadio vinovu lozu Sila, Neoplanta, Italijanski Rizling, Frankovku, Probus. Sorte je „pogodio“, jer su vina iz Vinarije Milovanović (bivši naziv „Rittium“) dobijena od institutskih sorti (Institut za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima), vlo brzo postala poznata i tražena među vinoljupcima.
            Crveni Probus često je nostrifikovan kao najbolji izdanak ovog tipa vina na prostoru Fruške gore, što su potvrdili ne samo vinopije, već i stručnjaci sa Instituta u Sremskim Karlovcima. To je vino za svakog pravog hedonistu i sladokusca. Očaraće vas na prvi pogled svojom bojom, gustinom i snagom. Kažu da mu tek predstoji karijera.
A za one koji vole „pitkija“ i manje jaka vina sinonim je Sila - voćnih aroma, ne previše napadnih kiselina i slasna, ili pak ne previše slatka - Neoplanta.
Miljenik mnogih, pa i stručnih komisija na vinskim takmičenjima je Milanovićev Rizling, koji donosi ukus svežine, živahnosti i aromatske slasti. Zato nije čudo da se ovo harmonično i lepo izbalansirano vino pije uz brojna jela i u lepim trenutcima koje čaša bistrog žutog Božanskog pića upotpunjuje u potpunosti.
Kupaže, tj. ukrštanje sorti, takođe vina ove vinarije čine posebnim i interesantnim za sve one koji žele da kušaju nove ukuse. Naravno, sve ovo potvrđuje i više visokih priznanja za kvalitet vina na raznim takmičenjima.
            Vinariju Milanović vinski znalci pamte ne samo po jedinstvenom ambijentu vinograda, kvalitetnom grožđu i vinu, već i po njenom izgledu. Kombinacija crvene cigle i drveta dala je ovoj vinariji posebnost i spolja, i iznutra. Sve je spolja urađeno da bude lepo, ali i funkcionalno, kako bi se na najbrži mogući način obavio transport i istovar grožđa u vreme berbe. Pod svodovima se nalaze najmodernije mašine za preradu grožđa, prohronski tankovi, barik buradi, punilice, magacin sa ambalažom, podrum za odležavanje vina, vinska arhiva... Sve to za 60.000 boca kvalitetnog vina, mada je ambicija gospodina Milanovića da ta cifra dostigne i brojku od 100.000.
            Degustaciona sala Vinarije Milanović je posebna priča. Ukusno nameštena, kao i sve ostalo, doprinosi da vina „osećate“ i pamtite svaki trenutak proveden u takvom ambijentu. Zato, ako još niste bili u Vinariji Milanović, ovaj vinski kutak toplo preporučujemo, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, jer je slika koju ćete odavde poneti nešto što će vas podsećati na prelepe trenutke doživljene u vinskom raju Fruške gore.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar