Sat10242020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Siniša Ostojić: Vinski analizator zlata vredan

Siniša Ostojić: Vinski analizator zlata vredan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

            Siniša Ostojić sa Oglednog dobra za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, najpozvanija je osoba da kaže nešto više o šestomesečnom iskustvu u radu savremene laboratorija FOSS WINE SCAN SO2, stavljene u funkciju početkom juna prethodne godine. Sredstva u iznosu od 17 miliona dinara za nabavku ovog izuzetno značajnog vinskog analizatora obezbedila je Pokrajinska vlada, sa ciljem stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta vojvođanskih vina na osnovu permanentnih analiza.

            Gospodin Ostojić kaže da je ovaj jedinstveni vinski analizator najsavremeniji uređaj za brzu analizu vina na svetu i da za vrlo kratko vreme iz samo jednog uzorka obezbeđuje veliki broj podataka. Potrebno je samo dva minuta za jedan uzorak koji se odnosi na količinu alkohola, pojedinačno rašlačenje šećera, posebno za vinsku, jabučnu, limunsku, mlečnu kiselinu, pH vrednost... Jednostavnije rečeno, uvek se dobija kompletna analiza.
            - Vinari sada mogu da dođu u svako doba godine, u svakom trenutku kada misle na svoju vinovu lozu, grožđe ili vino. Pre nego što krenemo bilo šta da radimo, ako su potrebne neke korekcije, moći će lako da urade koliki je prisupačan azot, znaće kolike su kiseline, koliko imaju šećera, kakvo to vino ima potencijal i moći će da odrede približnije sam momenat berbe, što je vrlo bitno u samom procesu proizvodnje vina. Imamo i centrifugu da odradimo bistrenje. Kada radimo vino u fermentaciji tu je ultrazvučno kupatilo da se odstrani ugljen dioksid i kada to završimo kreće sama analaza. Ipak, ako govorimo o tome koja je vinarima najinsteresantnija analiza, onda je to analiza same šire. Cena analiza sada je daleko povoljnija od doskorašnje, posebno za članove Udruženja vinara i vinogradara Srem-Fruška gora (432 dinara, a za ostale do 1.200 dinara).
            Naš sagovornik kaže da je zadovoljan interesovanjem vinogradara i vinara za usluge Instituta u Sremskim Karlovcima. Mogućnosti vinskog analizatora, tj. usluga koje se ovom prilikom mogu dobijati, prezentovane su u više navrata, a napravljen je i plan edukacije za sve zainteresovane korisnike.
            - Od samog starta veliko je interesovanje za analize i povratne informacije su da je vinski analizator puno pomogao već u toku same berbe 2018., da se  proceni najbolji trenutak za „skidanje“ određenih sorti jer su sada mogli da dobiju kompletnu i brzu informaciju pre nego što grožđe krene u fermentaciju Najinteresantnije u toku same berbe su podatci o tome koliko ima lako pristupačnog azota u grožđu, koji su šećeri, sastav kiselina, Ph vrednost, a u toku same fermentacije naročito kod crvenih vina se pratila i jabučno mlečna fermentacija, tj.  prelazak jabučne u mlečnu kiselinu. Kada se završilo sve, gleda se koliko je zaostalog šećera, alkohol, pha vrednosti..  Sada je sezona kontrole gotovih vina, pa se u zimskom periodu  najveća kontrolišu sumpori, Ph vrednost. Već se spremaju mlada bela vina, dok se kod crvenih se kontroliše održavanje i negovanje.
            Minula godina je za vinogradare bila izuzetno teška. Vreme im nije išlo na ruku. Pojavila se i nova štetočina, bilo je problema sa botritisom, ali generalno godina je zadovoljavajuća. Samim tim što su imali mogućnost da na vreme odrade analize, odrede količina hraniva, koje nekada ni ne treba dodavati, a nije dobro ni ako ga ima suviše, jer se mogu imati nepotrebni troškovi i problemi, vinogradari i vinari su sada dobili sjajnu priliku da povećaju ispravnost svojih vina, da ujednače i povećaju kvalitet ako na vreme reaguju i ne dozvole da se dese neka neželjena dejstva.
            Mi koji pratimo aktivnost Instituta za vinogradarstvo primećujemo da poslednjih godina na Dan Sv. Trifuna, 14. februar, sve više vinara iz Sremskih Karlovaca donose svoja vina na probavanje i da su ona sve ujednačenijeg, boljeg kvaliteta. Gospodina Ostojića pitamo koliko će vinski analizator doprineti ne samo poboljšanju kvaliteta vojvođanskih vina, već i koliko će to značiti ovoj instituciji da nastavi sa radom na na oplemenjivanju starih i novostvorenih sorti?
            - Svakako da je i nama vinski analizator  od velike pomoći jer i mi koristimo te nalaze za naše potrebe. Moći ćemo da pratimo situaciju u našem vinogradu do same berbe, pa i dalje. Gotovo sve nađe sorte su tražene, ali su u vinogradima najzastupljenije Sila, Probus (koji se najviše trenutno širi) i klon Rizling SK 54 trenutno najbolji klin Italijanskog rizlinga na svetu. Ranije nismo mogli da pratimo toliko broj parametara jer je to bilo jako skupo. Sada ćemo ako primetimo da se neka sorta dobro pokazuje i daje konstantno dobar kvalitet vina, moći permanentno da pratimo na novom vinskom analizatoru, i mislim da će to da ubrza postupak samog prijema i priznavanja novostvorenih sorti - zaključio je Siniša Ostojić.

Ne morate da navodite koliko je parametara,posto ih ima mnogo,sto za siru sto za vino u fermetaciji,sto za samo vino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar