Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Obeleženo deset godina postojanja Glavaševe kuće

Obeleženo deset godina postojanja Glavaševe kuće

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička organizacija opštine Novi Bečej i Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana proteklog vikenda organizovali su svečanost obeležavanja deset godina postojanja muzeja „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju. Program povodom proslave jubileja održan je u salonu muzeju gde su posetioci imali priliku da pogledaju retrospektivu rada i preobražaj ovog kulturnog objekta od 2009. godine kada je opština Novi Bečej uz pomoć donacija adaptirala kuću dobrotvora dr Vladimira Glavaša u koju su svojevremeno svraćali najistaknutiji Srbi Austrougarske monarhije.

Ovom prilikom dodeljene su i zahvalnice zaslužnim ljudima koji su pomagali i još uvek pomažu „Glavaševu kuću“ koja bez njih ne bi bila ista. Prisutnima su se, takođe, obratili i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, odnosno, direktor Turističke organizacije opštine, Saša Dujin.
            - Novobečejci imaju negde na talase želju da sačuvaju svoju kulturu i tradiciju, a nekad i zaborave, nažalost, na njih. Imali smo dosta perioda kada se znala zaboraviti tradicija, istorija i kultura. Drago mi je što smo sada u tom pozitivnom periodu. Od 2009. godine, lokalna samouprava je uložila ogromna sredstva u obnovu „Glavaševe kuće“, ali i na druga mesta, kroz rekonstrukciju Tursko-bečejske štedionice, Doma kulture opštine Novi Bečej, izradu projkta za rekonstrukciju Žitnog magacina, ali, takođe, zahvaljujući razumevanju opštinskih vlasti 2009. godine, tada na čelu sa predsednikom Vrebalovim, rekonstruisan je zaista jedan velelepni objekat u nešto što je na ponos svim Novobečejcima, Vranjevčanima, na kraju krajeva, na ponos celoj opštini. Ono što nikako ne smemo dozvoliti kao lokalna samouprava jeste da zaboravimo šta je to što nas čini narodima sa ovih prostora. Dakle, to su ta tradicija i kultura. Mi imamo čime da se ponosimo, ali ne smemo dozvoliti da to sve propadne, zato treba ulagati dosta. No, na kraju krajeva, nije dovoljno samo ulagati. Žao mi je što danas nije bilo mlađih lica mnogo, naše škole možda nemaju tu praksu, ali bi bilo dobro da je uvedu, da posećuju objekte koje Novi Bečej ima i kojima može da se ponosi - rekao je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, nakon završene svečanosti.
            Od 2018. godine o „Glavaševoj kući“ koja je postala nezaobilazna destinacija lokalne turističke ponude zvanično se stara Tursitička organizacija opštine Novi Bečej, objašnjava Saša Dujin, njen direktor: „Nama je pripala ta čast, da tako kažem, da budemo privremeni čuvari „ognjišta“ „Glavaševe kuće“ i kulture u Vranjevu, dok se ne formira Muzej opštine Novi Bečej koji će objediniti sva ona istorijska nalazišta i sve ono gde postoje muzejske postavke u Novom Miloševu, Novom Bečeju, Kumanu i Bočaru. To je svakako dobra vest da će opština Novi Bečej konačno dobiti zvaničnu instituciju koja će se baviti očuvanjem kulture i tradicije koja je bogata i vredi je sačuvati.“
            Bez Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana „Glavaševa kuća“ zasigurno ne bi bila ovako reprezentativan objekat u kojem se kultura i tradicija našeg mesta čuvaju od zaborava. To potvrđuje i novoizabrani predsednik Zavičajnog kluba, Nikola Josimović: „Želim da kažem da je Zavičajni klub uvek bio tu da u muzeju sve bude na najvišem nivou, da narod vidi i da sve ovo ne ode u zaborav. Mi to radimo već dugi niz godina unazad. Lokalna samouprava je zajedno sa Turističkom organizacijom prepoznala naš rad i podržava nas u svemu tome.“
            Janoš Koso, domar muzeja „Glavaševa kuća“ tu je od samog početka, a u velikoj meri zaslužan je što svaki detalj kuće, ali i njenog dvorišta, kao i izloženih eksponata oduševljava posetioce:
            - Kao domar i domaćin ove kuće, trudim se da svako od gostiju koji uđu ovde izađe zadovoljan, kao i da nastave da posećuju naš muzej. To smo i sada mogli da vidimo koliko nas je bilo na ovom obeležavanju jubileja. Mislim da će u narednom periodu biti sve bolje i lepše. Tursti nam dolaze redovno, dežuramo, dočekujemo ih i uvek smišljamo neke nove manifestacije, zahvaljujući Tursitičkoj organizaciji opštine Novi Bečej i Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana koji je i podstanar u donjim prostorijama u muzeju „Glavaševa kuća“.
            Svečanost obeležavanja desetogodišnjice muzeja „Glavaševa kuća“ upotpunio je i muzički program u izvođenju Novobečejke Sanje Milenković, uz muzičku pratnju Dragana Balabana i Saše Milenkovića, dok je u donjim prostorijama muzeja priređena izložba slika Borivoja Ivanića iz privatne kolekcije profesora dr Aleksandra Kasaša.
            Muzej „Glavaševa kuća“ svečano je otvoren 16. februara 2009. godine. U pitanju je prava mala riznica uspomena i varoške tradicije, a sama kuća izrazit je primer bogatije građanske kuće u stilu bidermajera. Između ostalog, tu se nalazi i spomen soba posvećana našem slavnom kompozitoru Josifu Marinkoviću, koji se kao i Vladimir Glavaš, rodio upravo u nekadašnjem Vranjevu, današnjem Novom Bečeju.

Redakcija TV Novi Bečej

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com