Wed05192021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Sinagoga u Subotici u obnovljenom ruhu dočekuje posetioce

Sinagoga u Subotici u obnovljenom ruhu dočekuje posetioce

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Subotička Sinagoga, druga po veličini u Evropi, od nedelje, 20. januara, otvorila je svoja vrata svim građanima koji žele da je obiđu, a postala je i mesto održavanja kulturnih manifestacija.
            Po rečima Tivadara Bunforda,  predsednika Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, obnova secesijskog bisera, koja je završena 2018. godine zahvaljujući zajedničkim ulaganjem Srbije i Mađarske omogućila je njeno korištenje u kulturne, verske i turističke svrhe.

            - Podsetimo, spoljašnja fasada je obnovljena sredstvima Grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije, a rekonstrukciju enterijera i uređenje dvorište finansirala je Vlada Mađarske putem Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Dom molitve subotičkih Jevreja i oličenje istorije i kulture jevrejske zajednice u našem gradu znamenitost je koja ima potencijal da služi kao dom  visoko kulturnim događajima, koji će biti dostojni Sinagogi kao duhovnom sakralnom objektu - naglasio je Bunford, dodajući da će se ovde održavati  manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja i druge kulturne manifestacije ustanovljene godišnjim planom Fondacije „Subotička sinagoga“.
            Za posetioce Sinagoga će biti otvorena od utorka do petka od 10 do 18 časova, a vikendom od deset do 14 časova. Ponedeljak je neradan dan. Od utvrđenog  radnog vremena odstupiće se u skladu sa manifestacijama i verskim kalendarom Jevrejske opštine Subotica.
Obnova Sinagoge trajala je veoma dugo i bila j veoma neizvesna. Kako je zub vremena učinio svoje, Sinagoga je bila veoma oštećena te je njena rekonstrukcija bila veoma kompleksna.
            - Zadovoljni smo što će ona biti mesto vrhunskih kulturnih događaja u gradu, mesto okupljanja, a  jevrejska zajednica sada ima sakralni objekat kakav je sagradila 1903. godine - istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine.
            Da je u toku i rekonstrukcija orgulja potvrdio je Jene Hajnal, član UO fondacije "Subotička Sinagoga". Kako je rekao, Vlada republike Mađarske izdvojila je dodatna sredstva za restauraciju orgulja u jevrejskom hramu i radovi bi trebalo da budu davršeni tokom 2019. godine.
            - Orgulje su bile u veoma lošem stanju, pa su na predlog stručnjaka obezbeđena dodatna sredstva i već se uveliko odvijaju radovi, a nakon sanacije Sinagoga će dobiti dodatan sadržaj – obavestio je Hajnal.
            O bogatoj prošlosti, ali i o etapama obnove posetiocima će govoriti kustosi na srpskom, mađarskom, engleskom jeziku a u planu su i govorni aparati na šest jezika. Cena ulaznice je 250 dinara za odrasle, deca do deset godina neće plaćati ulaz, a omogućen je i popust za grupe.

Izvor: Subotica.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com