Sat01232021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Sveti Trifun u slavu vinogradara i kulture

Sveti Trifun u slavu vinogradara i kulture

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pored mnogih specifičnosti, među kojima je i ime glavnog trga koji je sačuvao naziv Ribarski, na sećanje na mesto na kojem se „najbolja riba znala naći“, a da nema ni reku ni veći potok na koji se naslanja, Irižani su slavu vinara i mehandžija „pozajmili“ bibliotekarima, pa je istovremeno obeležava i najstarija Srpska čitaonica Irig (1842).

            Ovogodišnjoj svetkovini prisustvovali su rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, Jovan Petković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević, vinogradari i vinari, Irižani, predstavnici medija.
Čin svećenja slavskog kolača i obredno orezivanje vinove loze, obavio (bogoslužio) je otac Stefan (Vučković), iguman fruškogorskog manastira Velika Remeta uz pomoć oca Darka i oca Dragana iz Iriga. Čitav događaj oplemenio je nastup okteta Karlovačke bogoslovije ''Sveti Arsenije Sremac''.
            Nakon prigodne besede oca Stefana, direktorica Srpske čitaonice, gospođa Vera Novković, govorila je o postignućima Čitaonice u prethodnom periodu, ali istakla i planove za narednu godinu.
            - Prioriteti će biti na nastavku započetog, pre svega velikom desetogodišnjem projektu „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira“; radu Fonda „Borislav Mihajlović Mihiz“, i ove godine, po petnaesti put biće uručena nagrada najboljem dramskom piscu; očekuje nas otvaranje rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza, budućeg novog Centra kulture u Irigu, jer je stari prostor Čitaonice postao mali; nastavljamo našu izdavačku delatnost, i već su u pripremi dva nova rukopisa; očekuje nas 56. Sabor bibliotekara Srema, obeležavanje „Noći muzeja“, promocije knjiga, likovne izložbe... - istakla je tom prilikom gospođa Novković.        Ova svetkovina bila je i prava prilika za dodelu nagrada zaslužnima. Nagrada „Luča“ za doprinos razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva na području opštine Irig za 2018., dodeljena je Vesni Petrović, bibliotekaru savetniku iz Sremske Mitrovice. Njeno angažovanje i rad na realizaciji projekta „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira“ ocenjen je kao najvredniji u prethodnoj godini.
            Prof. dr Slađani Milenković je za doprinos kulturi i zalaganju na polju kulturnog stvaralaštva, tom prilikom dodeljena Zahvalnica.
            Vrednim knjigama nagrađeni su i najverniji čitaoci, među kojima su u većini bili oni najmlađi: dve sestre i brat (Julija, Mirko i Ana) Unterberger, Anastazija Nađ iz Iriga i Jana Jovanović i Aleksandra Lekić iz Vrdnika. Ružica Stojnić i Ružica Mirković iz Iriga i Ana Rejner iz Vrdnika su najčitaoci za 2018 u kategoriji seniora.
            Nakon dodela priznanja, oficijelni deo je nastavljen manje formalnim druženjem na kojem su konzumirana iriška vina, što govori u prilog odličnoj organizaciji i umešnosti mirenja kulturne i vinske priče.
            - Sveti Trifun je zaštitnik vinogradara i voćara, a Irig je voćarsko-vinogradarski kraj. Sveti Trifun je i patron Srpske čitaonice od njenog osnivanja, već 177 godina. I to nije slučajno. Paralelno sa obnavljanjem kulturnog života u Irigu, strategija Iriga bazirana je na razvoju vinogradrstva i vinarstva i želji da Irig ponovo postane vinska prestonica, kakva je nekada i bio, čemu će doprineti i Srednja stručna škola sa dva odeljenja sa smerom vinar/vinogradar. koje nosi Mihizovo ime – istakla je direktorica.
            Tu je i Ribaski trg, mesto na kojem se održava velika manifestacija Pudarski dani, a od prošle godine i svetski Dan mladog Portugizera, u organizaciji Save Jojića, vlasnika Vinarije „Mačkov podrum“ i koja se iz vojvođanske prestonice konačno ustoličila na prostoru kome i fizički i duhovno pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com