Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Karol Horvat: KLOBASAFEST je šansa za bogatiju turističku aktivnost Bačkog Petrovca

Karol Horvat: KLOBASAFEST je šansa za bogatiju turističku aktivnost Bačkog Petrovca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Međunarodni festival kobasica - KLOBASAFEST 2019 u Bačkom Petrovcu, održan je četvrti put, sa rekodnim brojem takmičarskih ekipa (61) iz zemlje i inostranstva, i posetilaca koji su došli iz Subotice, Novog Sada, Beograda i drugih mesta da prisustvuju ovom događaju i degustiraju, po mnogima, najpoznatiji od svih kulena - Petrovački kulen.
            Jedan od učesnika, i slobodno možemo reći najeminentniji proizvođač kulena iz Bačkog Petrovca, Karol Horvat, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva za proizvodnju i preradu Petrovačke kobasice, jedan je od retkih koji se ne plaši da oda tajni recept ovog brenda, po kome je Bački Petrovac poznat u celom svetu.

            - Tajna Petrovačkog kulena je u njegovoj pikantnosti. Koristimo dosta ljute paprike i ne stavljamo biber. Visokokvalitetno meso, so, beli luk se podrazumevaju - kaže gospodin Horvat, koji je bavljenje ovom proizvodnjom, krajnje oprezno, započeo pre više od deset godina. Pošto ga je tržište vrlo brzo „otkrilo“, priznaje da ne stigne da dosadašnjim načinom proizvodnje, koji nema nameru da menja jer želi da zadrži kvalitet, zadovoljni potrebe potražnje. Mnogo mu znači što je sve više onih koji prepoznaju domaći proizvod i time posredno cene njegov rad.
            - Danas je sve lakše nego kada smo počinjali. Manifestacija na kojima možemo da prezentujemo naše proizvode je sve više, a društvene mreže pomažu da stignemo do svih krajeva naše zemlje, ali i sveta. Trenutno se nalazim u finalnoj fazi prikupljanja dokumentacije, i uz dobru saradnju sa inspekcijskom službom, uskoro ću imati mogućnost da osim prodaje sa kućnog praga, svoje proizvode plasiram i preko nekih prodavnica - objašnjava gospodin Horvat, koji ne zaboravlja da pomene učešće svoje supruge, Ane Horvatove, urednice lista Petrovačke novine i Hlas ľudu, aktivne u MZ Bački Petrovac u oblikovanju brenda.
            On se takođe nada da će ova manifestacija koja je „probudila“ stanovnike Bačkog Petrovca, uticati i na Turističku organizaciju ove opštine da predloži turističke programe obilaska opštine Bački Petrovac i četiri naselja u njegovom sastavu (osim B. Petrovca, Kulpin, Gložan i Maglić) za sve one koji osim kvalitetne domaće hrane imaju interesovanja za kulturne, prirodne i druge resurse jednog mesta. Na taj način bi, odlično organizovan KLOBASAFEST mogao da bude pozivnica za brojne turiste i njihov zanimljiv boravak i upoznavanje sa istorijom i kulturom najvećeg centra slovačke nacionalne zajednice u Srbiji.
A kada jednom dođu, npr. turisti iz Beograda, dolaziće i mimo KLOBASAFEST-a, kako radi obnavljanje zaliha suvomesnatih proizvoda, tako i radi turističke ponude.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar