Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA MUZIKA OneBeat Balkans u Novom Sadu

OneBeat Balkans u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            OneBeat Balkans okuplja 15 mladih društveno angažovanih muzičara i muzičarki, koji zajedno stvaraju novu muziku i multidisciplinarna dela, vode javne radionice, nastupaju na koncertima i koriste umetnost za ponovno uspostavljanje poverenja i ekonomskog razvoja na podeljenom području Balkana. Program traje 24 dana, od 1. do 24. februara 2019. godine, a 19. i 20. februara stiže u Novi Sad.

            OneBeat Balkans počeo je dvonedeljnim boravkom muzičara na planini Rugova na Kosovu gde su učesnici stvarali originalnu muziku, razvijali nove muzičke ideje, ali i projekte namenjene lokalnoj zajednici. Nakon toga, 13. februara krenuli su na desetodnevnu turneju tokom koje će boraviti u Prištini, Skoplju, Tirani, Novom Sadu i Zagrebu. U svakom od ovih gradova održaće koncerte, sarađivati i svirati sa lokalnim muzičarima i voditi radionice namenjene mladima.
            Učesnici projekta dolaze iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, dok su učesnici iz Amerike oni koji su već učestvovali u OneBeat projektu, odnosno OneBeat alumnisti. Tokom ova 24 dana, svako od njih razvija ideje i projekte koje će kasnije sprovoditi u svojoj matičnoj državi, a koji će biti deo potojećeg OneBeat društvenog pokreta, inspirisanog muzikom.
            OneBeat Balkans pruža priliku muzičarima i muzičarkama da sarađuju  na novim projektima i da istražuju nove muzičke tradicije. Fokus nije na isticanju pojedinačnih talenata već je ideja da učesnici programa OneBeat Balkans zajedno prevazilaze stilske i kulturne podele u potrazi za novim muzičkim mogućnostima.
            OneBeat Balkans je društveno angažovan projekat. Muzičari koji u njemu učestvuju aktivni su u svojim sredinama i traže nove načine da se uključe i angažuju u domenu razvoja omladine, u muzičkoj edukaciji i terapiji muzikom. Uz pomoć muzike, onoga u šta se najbolje razumeju, nalaze nove načine za prevazilaženje konflikata i uspostavljanje dijaloga, kako bi se u društvima u kojima žive postigla veća društvena jednakost i demokratičnost.
            OneBeat Balkans deo je većeg globalnog projekta OneBeat koji je nastao u Americi, na incijativu Kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Državnog sekretarijata. Na Balkanu se održava prvi put, a sprovode ga organizacije Bang on a Can’s Found Sound Nation i Balkan Art Zone, u partnerstvu sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u Albaniji, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu. Detaljne informacije o globalnom OneBeat projektu nalaze se na internet stranici https://1beat.org/.
            Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/balkanartzone.  
            Instagram profil: https://www.instagram.com/onebeatbalkans.  
            Projekat OneBeat je inicijativa Kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Državnog sekretarijata, koji sprovode organizacije Bang on a Can’s Found Sound Nation i Balkan Art Zone, u partnerstvu sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u Albaniji, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com