Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Stevan Farkaš: Šid je prestonica najboljih kobasica u Srbiji

Stevan Farkaš: Šid je prestonica najboljih kobasica u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Samo nedelju dana pre bačkopetrovačkog KLOBASAFEST-a, 17. februara 2019. godine, u Šidu je održana gastronomsko - turistička manifestacija „Sremska svinjokolja i kobasicijada“. Cilj ove manifestacije sa dugom tradicijom, koja se održava drugog vikenda februara, na Dan Udruženja salamara i kobasičara srednje i istočne Evrope, je okupljanje prijatelja sremskog brenda „Sremske kobasice“, druženje i razmena iskustava udruženja i pojedinaca koji se bave ovom delatnošću.

            Stevan Farkaš iz Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada" kaže da je ovo najveća međunarodna manifestacija na teritoriji opštine Šid, koja osim tamošnjih proizvođača i lokalnog stanovništva ugosti brojne takmičarske ekipe i više hiljada ljubitelja sremske kobasice iz zemlje i regiona.
            Prva kobasicijada je održana 1996. godine, a 2005. godine, odlukom organizatora, prerasta u dvodnevnu smotru, te je takmičarskoj disciplini u izradi najbolje suve sremske kobasice, pridruženo i takmičenje u brzoj obradi mesa.
            Gospodin Farkaš obajšnjava da je motiv dolaska četvoročlane ekipe u Bački Petrovac, osim prijateljskih veza sa ovdašnjim majstorima kobasice, da pokažu gde se pravi najbolja kobasica u Srbiji, jer su po njegovim rečima, Šiđani prvaci sveta u obradi mesa i proizvodnji domaćih, suvih fermentisanih kobasica.
            - Razlika između sremske i slovačke, odnosno petrovačke kobasice je u začinima. Petrovčani mnogo više koriste začinsku papriku od nas. U Sremski kulen, osim I i II kategorije mesa i malo slanine, ide kuhinjska jodirana so, ljuta i slatka paprika, biber i beli luk. Kisačani dodaju još i kim - objašnjava gospodin Farkaš, dodajući da je takmičenje na ovakvim manifestacijama izazov, ali da uvek pobedi „kobasica“.
            Udruženje „Sremska svinjokolja i kobasicijada" ovaj šidski brend širi diljem Srbije, učešćem na svim većim gastro - manifestacijama, ali i uspešnim nastupima u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, gde iz godine u godinu imaju sve više simpatizera. Članovi ovog Udruženja pred sebe su postavili zadatak, da prevaziđu jedinu „slabu tačku“ u celokupnoj organizaciji, a koja se odnosi na Sremski kulen.
            - Sremski kulen je brendiran proizvod, ali morali bismo da ga zaštitimo. Oznaka geografskog porekla identifikovala bi Sremski kulen kao proizvod poreklom sa ove teritorije i dala mu prednost u tržišnoj konkurenciji, kao i garancije za poseban, kontrolisan kvalitet. Naravno da bi to zahtevalo i višu cenu proizvoda, ali i mogućnost većeg prodora na neko svetsko tržište - rekao je naš sagovornik.
            Usmereni na sopstvene snage, kao i pomoć brojnih sponzora, prijatelja, ljubitelja ovog gastronomskog specijaliteta, iskrenih i poštenih ljudi, članovi ovog Udruženja uvereni su da će u skorije vreme dovršiti proces zaštite ovog jedinstvenog brenda.
            U jednome je već uspelo. Udruženje „Sremska svinjokolja i kobasicijada" koje trenutno broji 27 proizvođača Sremskog kulena iz Šira, kvalitetom svog proizvoda uspelo je da Šid, poznat po velikom slikaru Savi Šumanoviću, i njegovom savremeniku, svetski priznatom naivnom umetniku Iliji Bašičeviću Bosilju, poslednjih dvadeset godina postane poznat i po Sremskim kobasicama i manifestaciji kobasici u čast.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar