Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija Vojvodine na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Turistička organizacija Vojvodine na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Tradicija objedinjene turističke ponude turističkih orgnizacija 45 vojvođanskih opština nastaljena je i na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. U toku četiri sajamska dana, osim celokupne turističke ponude Vojvodine, održane su brojne prezentacije turističkih organizacija, privrednika. Pančevac Ivan Radić je predsavio Projekat „Muzej Banatske vojne granice na otvorenom“ u selu Gaj, a bračni par Ivana i Miloš Ćuruvija najavili XIX Konvenciju Svetskog udruženja turističkih vodiča (WFTGA) koje će biti održana u februaru 2021. godine u Novom Sadu.

            Dinamici vojvođanskog štanda doprinela je i nagradna igra „U Sosinoj šerpi“. Posetioci „srećne ruke“ nagrađeni su vaučerima za dve osobe za obilazak i degustaciju Vinarije Zvonko Bogdan, noćenjem u Vili Minić, kompleksu Ellite Palić, Hotelu „Turistico“ na Paliću i dr.  Posetioci su mogli da dožive Vojvodinu na pravi način uz degustaciju banatske kuhinje, vina i zvuke tamburaške muzike.
            Direktorica TOV-a, dr Nataša Pavlović je istakla da je beogradski Sajam turizma, iako najznačajniji, samo nastavak bogatog programa aktivnosti koje TOV sprovodi od početka godine, nakon učešća na sajmovima turizma u Beču, Štutgartu, Bratislavi, Ljubljani, Istanbulu, i naravno Budimpešti, organizovanom paparalelno sa Beogradskim sajmom, na kojem su se predstavile 20 vojvođanskih organizacija i privrednika. U sklopu Sajma, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, upiličeno je i Vojvođansko veče.
            Početkom godine otvoren je u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinske vlade i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prvi savremeni turistički Info-centar sa ciljem „stvaranja kanala komunikacije i razmene ideja lokalnih turističkih delatnika, mesto kontinuiranog predstavljanja privrednih subjekata“. U ovom Info-centru, gosti će moći da probaju autohtona vojvođanska vina, kupe autentične suvenire, upoznaju se sa običajima ovdašnjih stanovnika. Mesto gde će moći da upotrebe novi digitalni vodič kroz turizam Vojvodine koji na multimedijalan i atraktivan način prikazuje njenu bogatu turističku ponudu.
            Uz novi digitalni vodič i mogućnosti razvoja turističke delatnosti u skladu sa savremenim dobom, u toku je realizacija projekta VICTour, pod pokroviteljstvom EU i uz saradnju sa inostranim i domaćim partnerima, sa ciljem unapređenja turizma u pograničnom području Srbije i Hrvatske. U okviru ovog projekta biće izrađena mobilna aplikacija, kao i hologrami koji će budućim posetiocima Vojvodine prezentovati kulturno nasleđe ovog područja. Krajem prošle godine započeta je, u saradnji sa Mađarkom županijom Čongrad, realizacija projekta IDENTIS, a povodom poboljšanja vidljivosti turističke ponude i afrimacije prirodnih i kulturnih resursa u priobalnom području reke Tise u obe države.
            O kompletnoj turističkoj ponudi Vojvodine posetioci se mogu informisati preko redizajniranog web portala: www.vojvodina.com, virtuelnog web vodiča sa iskačućom video porukom (spikerom) koji pomaže lakšu navigaciju na sajtu. Ovaj vodič je prilagođen osobama sa oštećenim sluhom.
            Dr Nataša Pavlović smatra da su unapređenjima u oblasti digitalizacije, inovacije i savremenih tehnologija, povećanju dolazaka turista u Pokrajinu doprineli Dani Vojvodine u Beogradu, Puli, Beču i Izraelu, te dve medijske ture, Panonska letnja avantura i Duša vojvođanske jeseni, realizovanim tokom prošle godine.
            Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodinu je u 2018. godini posetilo 538,472 posetilaca (8.4% više nego u prethonoj godini); od čega +14,2% (259.956) stranaca. Ukupan broj noćenja povećan je za +13.4% (1.314.968) u odnosu na 2017-tu godinu, od čega čak +17,4% (558.136) noćenja stranih turista. Najveći turistički promet ostvarili su gradovi: Novi Sad (+9,9%), Subotica (+7%) i Sombor (+6,5%) u odnosu na prethodnu godinu. Zabeležen je veliki porast noćenja inostranih turista u Somboru od +29,1% u osnosu na prethodnu.
            Najveći broj turista bio je iz Hrvatske, slede Bosna i Hercegovina, Slovenija, Mađarska, Nemačka, Rumunija, Poljska, Kina, Bugarska i Italija. Takođe, Vojvodinu je posetio do sada najveći broj turista iz Kine (+146, 95%) u odnosu na prethodnu godinu, na šta je u velikoj meri uticala aktivna promocija TOV-a kroz učešće na Međunarodnom sajmu turizma u Pekingu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com