Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Miloje Ostojić: Viđeni ste u Ivanjici od 23. do 25. avgusta

Miloje Ostojić: Viđeni ste u Ivanjici od 23. do 25. avgusta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         -Posebno je zadovoljstvo predstaviti „Nušićijadu“ u godini jubileja. Ove godine proslavićemo deset godina festivala, koji je postao svojevrsni brend ne samo Ivanjice, već čitave Srbije. Jubilarno X izdanje manifestacije „Nišićijada“ biće održano poslednjeg vikenda avgusta. Lokalna samouprava, kao i svi organizatori, posebno tim neposredno zadužen za pripremu festivala koji je angažovan 365 dana, u mesecima koji dolaze učiniće sve kako bi zasenila prethodne. Posetiocima ćemo ponuditi raznovrsne sadržaje, dobru zabavu, dosta smeha i na prvim mestu kvalitetne programe - obećao je gospodin Miloje Ostojić iz Turističke organizacije opštine Ivanjica, pozivajući publiku 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu na navjeću i najznačajniju manifestaciju opštine Ivanjica.

            Od 23. do 25. avgusta, Ivanjica će u svečanoj atmosferi ugostiti sve brojniju festivalsku publiku, a festival će, osim tradicionalnih vrednosti koje uspešno neguje čitavu deceniju, imati zadatak više, da oživi duh svečane rođendanske atmosfere.
Specifičan po formi i sadržaju, prepoznatljiv u zemlji i svetu, ivanjički festival humora o veselja ima bogatu i turbulentnu prošlost. Nastao je kao festival filmske komedije, u organizaciji Kulturnog centra u Ivanjici, 1968., i okupljao kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Sve što je u kulturi toga vremena vredelo, prodefilovalo je ivanjičkim pozorišnim daskama, muzičkim scenama i filmskim platnom. U toj formi je tajao do 1972. godine, kada je bez obrazloženja ugašen. Želja Ivanjičana za njegovom obnovom tinjala je 38 godina.            Grupa mladih je u aprilu 2008. pokrenula peticiju i za manje od mesec dana prikupila 3.797 potpisa. Na sednici Skupštine opštine Ivanjica naredne godine, odbornici su doneli odluku o obnovi festivala, a 2010. na njegovoj organizaciji partnerski su radili Opština Ivanjica, Dom kulture, Turistička organizacija opštine Ivanjica i Udruženje građana KUDES.
Festival je kombinovao koncerte, pozorišne predstave, izložbe. filmske projekcije, edukativne sadržaje, kabaree, ulične performanse, programe za decu i ostale sadržaje, ali je zadržao i stara obeležja, poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene kostimirane parade, pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana proprimaju izgled s kraja XIX i početka XX veka.
            Karnevalski ukrašen, po ugledu na staru „Nušićijadu“, grad pretvoren u pozornicu, čini značajan deo identiteta festivala. Tokom preteklih devet obnovljenih „Nušićijada“, njene programske sadržaje i Ivanjicu uošte, posetilo je prema slobodnim procenama organiizatora, oko 350.000 gostiju. „Nušićijada“ za Ivanjicu i Ivanjičane predstavlja mnogo više od festivala.
            - Ko jednom poseti ivanjički festival humora i veselja uvek mu se radosno vraća. Sama atmosfera, pažljivo odabran kolažni programi i veliki broj prestižnih nagrada koje je ovaj festival osvajao u protekllij deceniji, „Nušićijadu“ svrstavaju u pet festivala po kojima je Srbija prepoznatljiva - rekao je gospodin Ostojić i nabrojao neke: „Turistički cvet“ koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije u kategoriji: Specijalni događaj u funkciji promocije turizma; „Turistička slagalica“, koja se dodeljuje u okviru Susreta ogranizatora turističkih manifestacija; kao i veliki broj nagrada za vizuelni identitet i promotivne filmove; „Nušićijada“ je dva puta ponela i međunarodno priznanje „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.
            Ivanjički praznik humora i veselja ugostio je na hiljade umetnika iz sveta pozorišta, filma, muzike, književnosti, likovne umetnosti, sporta..., koji su se smenjivali na scenama festivala praćeni oduševljenjem i aplauzom posetilaca. Međutim, prepoznatljivo lice Milana Milosavljevića, punih deset godina u ovu malu srpsku varoš donosi smeh, radost i pravila po kojima čaršija živi punim plućima, tokom festivalskih dana, u čemu mu svesrdno pomažu prijatelji - umetnici.
            Zahvaljujući „Nušićijadi“ mala ivanjička čaršija svakog poslednjeg vikenda avgusta postaje velika, zajedno sa velikim ljudima koji su deo čuvenog Nušićevanja u Ivanjici. Ove godine, povodom jubileja, manifestacija će imati i predfestivalski dan. Svećanom akademijom, 22. avgusta će biti obeleženo deset godina „Nušićijade“.
            Ovo prisećanje na razvoj festivala, njegove goste i poziva „Viđeni ste u Ivanjici“, obeležilo je aktivnost na štandu TOO Ivanjica tokom četiri sajamska dana. Celoj atmosferi dorpineo je i gospodski šarm Udruženja Kluba ljubitelja plesa, izvođenjem Gradske igre i valcera, u romantičnoj odeći toga vremena, na čega nisu ostali imuni ni posetioci, a bilo je i onih koji su našli mesta da zaigraju. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com