Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRAD ZRENJANIN U PUNOM SJAJU NA 41. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

GRAD ZRENJANIN U PUNOM SJAJU NA 41. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Štand grada Zrenjanina na 41. Međunarodnom sajmu turizma koji je održan od 21. do 24. februara u Beogradu, pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“, bio je jedan od najposećenijih. Organizatori njegovog predstavljanja - Grad Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina, potrudili su se da ove godine prostor bude znatno širi, a dizajn privlačniji, kao i da posetioci, putem videa, informativnih brošura, flajera i mapa, ali i susreta sa čelnicima lokalne samouprave, rukovodiocima i vlasnicima turističkih agencija, restorana, proizvođačkih firmi, salaša, članovima udruženja, promoterima i umetnicima, bar na trenutak „dožive“ banatski duh, lepote grada i okruženja. Ali, i da se posluže specijalitetima banatske kuhinje, od onih tradicionalnih - cipovki i damćeg hleba namazanog mašću i posutog paprikom, čvaraka, šunke, sira, do štrudli sa makom, sirom, rogačem, kakaom, pa i da zaliju zalogaje vinom i pivom... Uz to, pratio ih je i muzički doživljaj, koji su priredili kvartet gitara Muzičke škole „Josif Marinković“ i orkestar KUD-a „Pionir“ - zvuci klasike i prigodnog tradicionala.

            Udarni dan za predstavljanje Zrenjanina je bio petak, 22. februar. Na promociji Grada dobrodošlicu brajnim gostima okupljenih na štandu poželeli su gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, i direktor Turističke organizacije, Zoran Ljubotina. Program su vodile Jelena Jajić iz Turističke organizacije i mr Branka Jajić, novinarka. Predstavljeni su i turistički potencuijali opština Sečanj i Žitište, čiji su se štandovi nalazili uz štand Grada Zrenjanina.
            - Grad Zrenjanin nema planine, more ili jezero, ali zna i može da napravi turističku manifestaciju koju za sedam dana poseti pola miliona gostiju. Mi smo veoma ponosni i na ljude koji to organizuju i koji animiraju sve naše trgovce, ugostitelje, domaćine, da ugoste toliki broj posetilaca našeg grada. Naravno, nisu „Dani piva“ jedini skup koji organizujemo, čuli smo ovde i šta sve radimo i kakvi su planovi, a meni samo preostaje da vas sve pozovem u Zrenjanin. Ne mora to da bude poslednja nedelja avgusta, kada su „Dani piva“, možete da dođete već sutra i svakog drugog dana, bićete nam uvek dragi gosti - rekao je Čedomir Janjić.
            Janjić je podsetio i da su Zrenjaninci često skloni i da kritikuju svoj grad i manifestacije…
            - Ali, kada je u pitanju poređenje s nekim drugim gradovima, što je prisutno i na ovom sajmu, može se reći da su „Dani piva” jedna od manifestacija koja se najviše prati i za koju vlada veliko interesovanje i na Sajmu turizma. Pozivamo naše goste i u lov, i u Banju Rusandu, da vide ono što imamo, a to nije malo.  Sajam turizma uvek je dobra prilika za upoznavanje s ljudima, ali i da oni upoznaju nas i mi to koristimo.
            Kako je istakaoZoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, za njegov ukupan razvoj je izuzetno važno i da razvija i jača turističke potencijale.
            - To prati jedno drugo, i ja s ovog mesta s ponosom mogu da kažem da Grad Zrenjanin zaista ima dobar turistički razvoj. Vidi se to na svakom koraku i u svakom segmentu. Sve više imamo registrovanih noćenja u gradu, to je neki pokazatelj za ono što grad Zrenjanin jeste. Osim gastronomije i gostoljubivosti naših domaćina, oni posebno ističu arhitekturu našeg grada iz 19. veka, turističke manifestacije i proizvode, destinacije poput Kaštela Ečka, Carske bare, Banje Rusande, naša izletišta - istakao je direktor Ljubotina.
            Lepe i nasmejane članice KUD-a „Pionir“ poslužile su goste pogačom i solju i upravo sa njima su napravljeni najbrojniji snimci tokom promocije.
            Banja Rusanda i Specijalni rezervat prirode Carska Bara neizostavni su subjekti zrenjaninske turističke ponude, za čije je programe na sajmu vladalo veliko interesovanje.
            V.D. direktora Banje Rusande, specijalista fizikalne medicine i magistar medicinskih nauka, Zorica Ćulibrk, navela je da je prisustvo na ovoj manifestaciji bilo značajno radi predstavljanja i proširenja turističke ponude. Krajem prošle godine je sopstvenim sredstvima  renoviran zatvoren bazen za rehabilitaciju, čiji su korisnici pacijenti i posetioci. Renoviran je kompletan hidro blok, paviljon 7, uz krečenje, zamenu stolarije, farbanje nameštaja, kao i paviljon 8, namenjen za lečenje teških bolesnika i predstavlja pravu bolnicu. U planu je izgradnja hotela sa 4 zvedice, novog zatvorenog bazena, wellness centra, sportske hale, inhalacionog parka, rekonstrukcije paviljona 5 i odvajanje turističkog od rehabilitacionog dela. Za realizaciju ovih projekata zainteresovani su investitori iz Azerbejdžana i Izraela.
            Kako navodi Milivoj Putić, menadžer specijalnog rezervata prirode Carska bara, turističku ponudu ovog dragulja na koridoru  10, uz dolazak ptica selica čini obilazak rezervata brodom i upoznavanje sa ekosistemom, u skladu sa održivim turizmom. Specijalni rezervat prirode Carska bara, Belo Blato i Kaštel Ečka predstavljaju  neizostavan deo turističke ponude Zrenjanina.
            Učesnici promocije Grada Zrenjanina pored Banje Rusanda i Rezervata prirode Carska bara, bili su Hotel Vojvodina, Lovački dvorac Kaštel Ečka, „Mlekoprodukt”, Turistička agencija „Caravan”, Farkaš Trans Travel, Salaš Lujza, Stara dunja, Restoran Renesansa, Cafee Bridge, Panendemic Brewery- kraft pivo, Muzička škola „Josif Marinković” - kvaret Quattro Corde (čine ga Uroš Derikrava, Rastko Marinković, Ivana Sakač, Mihailo Mladenović), članovi Orkestra KUD „Pionir”, „Gradnulički biseri”, Aleksandra Nedić, proizvođač unikatnih suvenira od drveta, Miladin Milošević, proizvođač meda i proizvoda od meda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com