Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE SAŠA DUJIN: SVE NOVINE OPŠTINE NOVI BEČEJ NA JEDNOM MESTU

SAŠA DUJIN: SVE NOVINE OPŠTINE NOVI BEČEJ NA JEDNOM MESTU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Za razliku od drugih turističkih organizacija koje se trude da na najvećem regionalnoj priredbi turizma - Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstave ekskluzivnu ponudu u nekoliko rezervisanih termina, Novobečejci, po tradiciji to rade neprekidno puna četiri dana. Poznato je da su na stalnoj adresi, u Ulici Novobečejskoj 1091. u Hali IV, prisutni od otvaranja do zatvaranja sajamskih kapija sa, za tu priliku uvek originalno uređenim štandom usklađenim sa turističkom ponudom te godine.

Ako ih ne vidite, zvuci tambure će vas nepogrešivo dovesti do prebogate banatske trpeze sa nebrojanim specijalitetima od svinjskog mesa, štrudli, do gostoljubivih domaćina i štimunga koji „štima“ dušu po banatskom štimu... Sve je tu opušteno a ništa slučajno. I taj broj ulice, 1091. zapravo je godina kada se Novi Bečej prvi put pominje kao Bečej (u Banatu), i to ime, dobijeno po tvrđavi Bečej, nosi gotovo šest vekova (1091. do 1687.). Potom je tridesetak godina bio Stari ili Turski Bečej, a posle 1718. sve do danas nosi ime Novi Bečej.
- Na 41. Međunarodnom sajmu turizma smo predstavili novine koje želimo da realizujemo u tekućoj 2019. godini. Pre svega Hostel „Stara Vranjevačka opština“ u zaštićenoj zoni jezgra starog Vranjeva, sa 44 ležaja i sobama sa kupatilom i drugim potrebnim komforom; obezbeđenim parkingom sa video nadzorom i besplatnim internetom. Tu je i multifukncionalna sala za 100 sedećih mesta, pogodna za održavanje proslava, svečanih skupova, poslovnih susreta i sportskih aktivnosti. Važno je naglasiti da će hostel biti „bike friendly“, i da će osim smeštaja, biciklisti imati mogućnost da servisiraju svoje bicikle, uz zamenu dok su njihovi na remontu - rekao je direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, gospodin Saša Dujin. Gospodin Dujin je najavio i učešće TOONB na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za izgradnju „Staze zdravlja“, u okviru novobečejske šume koja se prostire na kružnoj putanji uz Tisu, od skeledžijske kućice, sadašnjeg Turističko-informativnog centra i suvenirnice. Staza će obilovati raznovrsnim adrenalinskim sadržajima, sportskim terenima, kao i čamcima i kanuima za vožnju po reci. Projektom je predviđena i kraća staza - Staza ljubavi, koja će voditi do Starog grada, gde će biti oživljena priča o Novobečejskoj tvrđavi, tipičnom srednjovekovnom gradu na vodi, izgrađenom „na najpovoljnijoj tačci na ostrvu“. Ne zna se tačno kada je podignuta, ali se zna tačan dan kada je, prema odlukama Karlovačkog mira, kao i sva druga utvrđenja na Tisi, srušena, do temelja. Bilo je to 05. maja 1701. godine. Duž staze će biti postavljene klupe sa srcima (prototip je bio izložen na Sajmu), predviđenim za dvoje (par) i diskretnim svetlom koje neće remetiti zagrljaje i poljupce.
Staza za pešačenje, biciklistička staza, prostor za jahanje i vožnja fijakerom, ukratko je siže onoga na čemu je TOO Novi Bečej bazirao promociju ove opštine, ne zaboravljajući naravno manifestacije, među kojima i kraljicu manfestacija - Velikogospojinu, koja će ove godine trajati od 22, do 27. avgusta. - Na sajmu smo promovisali programe, hotele i ponudu udruženja koje se bavi seoskim turizmom, proizvođača sveća, udruženje medara, voćara, Ravioly testenine porodice Ereš (Erős) iz Novog Bečeja, koja je najavila novu gastro manifestaciju - Testo fest, koja će biti održana prvi put u aprilu ove godine, sa ciljem očuvanja tradicionalnih vojvođanskih jela proizvedenih od testa. Tim povodom posetioci Sajma su mogli da probaju ravioli sa sirom i slaninicom, u slanoj, i makom i medom u slatkoj verziji - obavestio je gospodin Dujin. A na pitanje otkud toliko ljubavi, od manifestacije Tisa - reka ljubavi, preko Staze ljubavi, do mnoštva zaljubljenog sveta skoncentrisanog baš na ovom prostoru, direktor kaže da je za to krivo veliko srce Banaćana, golemo poput banatske ravnice raširene na sve strane, u Srbiji, Rumuniji i Mađarskoj, ali da ne treba potcenjivati ni uzburkane vode Tise, koje dobiju u ritmu srca i stalno ga terajući da treperi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com