Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE LJUBICA BOŠKOVIĆ: REALNE OSNOVE DA PEĆINCI POSTANU JEDNA OD TOP DESTINACIJA U SRBIJI

LJUBICA BOŠKOVIĆ: REALNE OSNOVE DA PEĆINCI POSTANU JEDNA OD TOP DESTINACIJA U SRBIJI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Poslednjih pet godina na najvećoj regionalnoj turističkoj smotri - Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na impozantnom štandu „Divan je kićeni Srem“, Sremci nastupaju sa objedinjenom ponudom. Tako je bilo i ove godine od 21. do 24. februara, kada je svih sedam administrativnih opština, uz pojačanje opština Beočin i Sremski Karlovci, imalo zapaženo predstavljanje potencijala ovog regiona, uz bogatu ponudu turističkih publikacija i suvenira. Sremci su i ovu priliku iskoristili da reprezentuju svoju ukusima prebogatu, obilnu a sofisticiranu, i sigurno najstariju kuhinju ovih prostora, o čemu svedoči knjiga „O kuvanju“ M.G. Apicija iz rimskog doba i „Prvi srpski kuvar”, Zaharija Orfelina (manastir Krušedol, 1855)).

            - Ponosni smo na naš rad, jer uspevamo da se godinama unazad dogovorimo i osmislimo zajednički nastup, time i sebi i posetiocima priuštimo interesantno druženje - izjavila je tim povodom direktorica Turističke organizacije opštine Pećinci, gospođa Ljubica Bošković i dodala: - Ove godine smo napravili korak napred i izdali jedinstvenu brošuru koja prezentuje region Srema, svesni da će turisti u pojedinačne opštine doći na dva-tri dana, ali nam je cilj da ih zadržimo sedam i deset dana. Sigurni smo da Srem ima šta da ponudi, i to turistima različitih interesovanja.
            Opština Pećinci je i za ovu priliku promovisala obogaćenu i dopunjenu novim sadržajima „Turističku rutu kroz opštinu Pećinci“, prvi put predstavljenu 2015. godine. Obilazak Muzeja hleba u Pećincima, replike tradicionalne svinjarske kolebe u Donjem Tovarniku, Aksentijevog kućerak u selu Ogar; u selu Obrež biser opštine, SRP Obedsku baru, a 11 km od ulaza u SRP, u zagrljaju Obedske bare i reke Save, najlepše sremsko selo Kupinovo sa srednjovekovnim utvrđenjem Kupinikom, domom poslednjih srpskih srednjovekovnih despota Brankovića, samo su neki od predloga TOO Pećinci.
            - Na ovaj način se trudimo da isprovociramo turiste da dođu i upoznaju ovaj predeo „gde priroda grli istoriju“. Tek kad dođu i vide šta sve skriva opština Pećinci, jasno im je značenje ovog slogana. Pozivamo ih da posete našu opštinu od severa naše opštine, od Pećinaca, do Kupinova, najjužnijeg sela opštine Srema i Vojvodine, najlepšeg istorijskog sela sa ostacima srpske srednjovekovne prestonice. Priča o srednjovekovnom utvrđenju Kupuniku, o poslednjim srednjovekovnim despotima iz loze Brankovića i Zmaj Ognjenim Vukom, su ove godine zaštitni znak naše prezentacije - kaže gospođa Bošković.
            Podseća, da se svakog septembra organizuju arheološke kampove, koji okupljaju mlade ljude iz celog sveta i sa arheologom Turističkog info centra Opštine Pećinci, gospodinom Petrom Odobašićem, „čiste“ ostatke zidina, nekada moćnog prestonog grada – Kupinika.
            - Ideja za obnovu Kupinika sazreva, a kada bude realizovana, Kupinovo će biti jedna od pet top destinacija u Vojvodini, a među pet u Srbiji kada se iskoristi bogatstvo termomineralnih izvora u selu.
            Direktorica ističe i nedovoljnu iskorišćenost reke Save koja kroz ovu opštinu protiče u dužini od 40 km.
             - Nautički turizam u Sremu i Vojvodini nije dovoljno razvijen. Ono što je TOO Pećinci iskoristila je najtipičniji meandar reke Save, organizujući „Regatu Majke Angeline“ koja se održava svakog avgusta u Kupinovu sa ciljem upoznavanja regataša sa prirodnim lepotama ovog kraja, a negde i podizanje svesti o značaju despotske porodice Branković - rekla je Ljubica Bošković.
            Ona je objasnila i veliku dilemu najstarije kuće u Sremu? Da li je to Stara kuća pletara u Neštinu ili Aksentijev kućerak u Ogru ili neka treća.
            - Ne možemo tačno utvrditi godina izgradnje Aksentijevog kućerka, ali uz konsultacije sa arheolozima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice, s punim pravom možemo reći da je Aksentijev kućerak iz druge polovine XVIII veka, najstarija očuvana seoska kuća u Sremu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com