Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO U RIVICI ZA VIKEND XVIII DANI VINA

U RIVICI ZA VIKEND XVIII DANI VINA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Rivica, selo sa nešto više od 500 žitelja, svega tri kilometra udaljeno od Iriga i četiri od Vrdnika, domaćin je dvodnevne eno-gastro-hedonističke manifestacije XVIII Dani vina i hrane, koja iz godine u godinu okuplja sve više vinara, ali i vinske publike. Kao i prethodnih godina organizaciju potpisuju Mesna zajednica Rivica, Skupština opština Irig i Turistička organizacija opštine Irig. Od 01. do 03. marta 2019. godine, ovde će se predstaviti 25 vinarija, 20-tak proizvođača suvomesnatih sremačkih delicija i 15 udruženja žena iz Srema, sa svojim kolačima, rukotvorinama, suvenirima, a ceo događaj će pratiti nekoliko tamburaških bandi.  Domaćini očekuju goste u subotu, 02. marta od 12:00, sa izložbom vina, kolača, narodnih rukotvorina, takmičenjem u brzom ispijanju vina uz degustaciju sremskog kavijara.

U nedelju, 03. marta, od 14:00 prof. dr Dragoslav Ivanišević održaće predavanje na temu „Nove sorte vinove loze na Fruškoj gori“.
            Ustanovljena 2002. godine sa ciljem razvoja i afirmacije vinogradarstva i vinarstva na lokalu, ova manifestacija je prerasla okvire ne samo sela već i Srema, i postala prepoznatljiva smotra na kojoj se iz godinu u godinu predstavljaju sve kvalitetnija vina.
            Goran Eror, novinar i član Organizacionog odbora „Dani vina” Rivica, kaže da je prvobitna ideja bila da to bude manifestacija lokalnih proizvođača koji bi na ovaj način, uz brojna savetovanja, edukacije i preporuke vrhunskih stručnjaka, bili podstaknuti da unaprede proizvodnju vina. Prve godine održavanja manifestacije (2002), stručna komisija je konstatovala da u 90% uzoraka rivičkih vina preovladava miris kupusa, krompira i luka, jer se vinski podrum istovremeno koristio i kao skladište drugih namirnica.
            - Upravo je ova manifestacija primer kako pravljenje jednog domaćeg vina za relativno kratko vreme izrasta u proces proizvodnje kvalitetnih vina. Uspeh ove manifestacije je i što su svi nekadašnji proizvođači domaćih vina, registrovali svoju proizvodnju, sem nekolicine koja je u procesu registracije - kaže gospodin Eror.
            Ove godine do 18. februara pristiglo je 219 uzoraka vina, a dan kasnije, dvanaestočlana stručna komisija vrhunskih enologa, predvođena predsednicom Vinske akademije Srbije, gospođom Ljubicom Radan konstatovala je zavidan nivo kvaliteta pristiglih uzoraka.
            - Bitno je istaći da smo bez obzira na lošu 2018., uspeli da napravimo dobra vina. To znači da je velika većina uzoraka ocenjena kao vina dobrog kvaliteta, što govori u prilog onih koji su išli u smeru usavršavanja proizvodnje, radili na edukaciji, i koji su „doterali“ proizvodnju do zavidnog nivoa - rekao je naš sagovornik, dodavši da su ove godine Rivičani imali prilike da svoja vina predstave publici na X Međunarodnom sajmu vina - BeoWine Fairu, značajno za vinare koji su prepoznali bavljenje ovim poslom kao poslovnu mogućnost.    Benefit manifestacije ogleda se i u činjenici da je ovo mesto postalo svojevrsan vinski brend, koji u dane manifestacije dovede i do nekoliko hiljada posetilaca, koji na razne načine doprinose razvoju ne samo vinskog sektora u ovom mestu, nego i privrede u celini.
Kada je reč o vinskom sortimentu, za sada dominira Chardonnay, ali domaćini su sve sigurniji da je miks najpoznatijih svetkih sorti sa tradicionalnim, domaćim sortama, budućnost vinsko-turističke priče ovog kraja koja može da zainteresuje i strane turiste.
            Rivica je nekada bila poznata kao bostandžijsko selo u kojem je svaka kuća gajila lubenice. U ovoj, nekada sremskoj prestonici bostana, ove godine će biti održani 22. Dani bostana, manifestacija koja je samo bleda senka nekadašnje i alarm lokalnoj samoupravi da pod hitno mora nešto učiniti po tom pitanju.
            Za više informacija obratite se na telefon: 064/422-9-968 и 064/192-12-52.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar