Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO NA TERITORIJI OPŠTINE TRSTENIK MNOGO TOGA JE NAJBOLJE

NA TERITORIJI OPŠTINE TRSTENIK MNOGO TOGA JE NAJBOLJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Čini se, da su, po broju stanovnika manji gradovi u Srbiji, njeno skriveno blago, onaj  nebrušeni dijamant koji čeka pogodan trenutak - pravo vreme da se razotkrije u punoj svojoj raskoši. Jedan od neophodnih, a brojnih preduslova da se to desi jeste nivo privrednog razvoja tog kraja. Među takve gradove se ubraja i Trstenik, o čijoj starosti svedoče arheološka nalazišta Blagotin i Stragari; grad kneginje Ljubice, koja je podigla manastir Ljubostinju, posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, smešten je u dolini Ljubostinjske reke; kuća Petra Katića uglednog narodnog prvaka..., samo su naznaka manje znanog kulturnog nasleđa ovog kraja.  

       
            Diplomirani inžinjer poljoprivrede Gerasim Atanasković, sa mesta predsednika Skupštine opštine Trstenik kaže da je to danas poljoprivredno-privredni kraj, koji ima čime da se pohvali. Pod tim podrazumeva, pre svega proizvode „Prve petoletke“ koja je bila i jeste motor razvoja opštine. Hidraulika, cilindri, servoupravljači, industrijska pneumatika, kočna tehnika i svi ostali proizvodi iz njenog programa, svrstani su u najbolje u jugoistočnoj Evropi, u čemu su saglasni brojni kupci, komintenti. Iz ove opštine potiču kalemari bez premca, sa radom stečenim iskustvom pretočenim u maksimalan kvalitet. Jedan deo trsteničke opštine okrenut je vinogradarstvu i vinarstvu, uzgoju kako autohtonih sorti grožđa i proizvodnji kvalitetnih vina od Tamjanike i Prokupca, do komercijalnih Merlot-a i Sauvignona.
            - Posebno bih izdvojio male, porodične vinarije, koje opštinu promovišu i predstavljaju na najbolji način. Ne smemo zaboraviti takođe ni naše vredne poljoprivrednike, povrtare, kalemara... Za razvoj poljoprivrede opština Trstenik, kroz budžet svake godine izdvaja određena sredstva, i obezbeđuje određene vrste proizvodnje na osnovu plana i programa definisanim početkom godine. Opština se maksimalno trudi da poljoprivrednicima pomogne da iskoriste subvencije, kako sa republičkog nivoa, tako i iz IPARD programa i programa razvojnih agencija.
Trstenik je jedna živa opština kako privredno tako i kulturno. U opštini imamo veliki broj kulturno-privrednih manifestacija od kojih su najpoznatije: „Jefimijini dani“ i „Trstenik na Moravi“ u Trsteniku, ona prva sa kontinuitetom trajanja od 1974. godine, „Gulašijada“ u Ugljarevu, „Pečenijada“ u Stopanji... Trstenik može da se pohvali i dinamičnom sportskom scenom. Oko 30 miliona opština izdvaja za sport, 60 miliona za kulturu. Posebno smo ponosni na Amatersko pozorište u Trsteniku, koje u svojim redovima nema ni jednog profesionalca, a sa nagadama se vraća sa gotovo svakog nacionalnog festivala. Trudimo se da sve najbolje pozorišne predstave iz Srbije gostuju u Trsteniku, imamo bioskop i mislim da nema razloga za nezadovljstvo kako privredom i poljoprivredom, tako i kulturnim, sportskim i drugim sferama života u ovoj opštini - izjavio je za TOPSR New BIJU gospodin Atanasković, dodavši da je u prošloj godina opština Trstenik ostvarila izvoz od 90 miliona evra, što se nije zanemarljivo za jednu malu sredinu.
            Pozicioniran na mapi na osnovu različitih vrednosti, Trstenik beleži porast ukupnog privrednog života i kretanje ka pozitivnom trendu, sa povećanjem od 10% u budžetu opštine, kao osnovnim pokazateljem procesa ozdravljenja privrede koja u odnosu na prošlu godinu mnogo efikasnija.
            Prema rečima gospodina Atanaskovića, „Prva petoljetka“ je dugo bila nosilac privrednog razvoja ovog kraja, što je i razumljivo s obzirom da je zapošljavala i do 15 hiljada radnika. „Prva petoljetka“ ponovo ulazi u trend rasta i pozitivnog poslovanja. Uzeta u zakup od konzorcijuma radnika po posebnom modelu Republike Srbije i u procesu stečajnog postupka, trenutno upošljava 2 - 3 hiljade radnika, i bez duga je po osnovu doprinosa, poreza, komunalija i drugih obaveza prema lokalnoj samoupravi, a takođe i prema republičkim institucijama.
            U narednom periodu, Atanasković kaže da opština planira da pruži maksimalnu pomoć preduzetnicima i poljoprivrednicima sa ovog terena, kao i da pruži logističku i svaku drugu pomoć u izradi projekata u svrhu učešća na konkursima IPARD fondova, Ministarstva za poljoprivredu, u cilju privlačenja što većih sredstava za još intenzivniji razvoj privredne i poljoprivredne delatnosti na teritoriji opštine Trstenik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com