Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kopaonik biznis forum: CEFTA je prevaziđena

Kopaonik biznis forum: CEFTA je prevaziđena

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na panelu „Zapadni Balkan - regionalni ekonomski prostor“, koji je održan u ponedeljak, 4. marta 2019. godine u okviru 26. Kopaonik biznis foruma, istaknuto je da se CEFTA pokazala kao prevaziđena i da bi trebalo preći na neku novu fazu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da bi trebalo da se zapitamo želimo li zajedničko ekonomsko područje ili ne.
            - Pravljenje dodatnih ekonomskih planova, a da nemate nikakvu arhitekturu koja to treba da sprovede, nema smisla. CEFTA je prevazidena, treba da pređemo u neku novu fazu, ako hoćemo da pravimo jedinstvenu ekonomsku politiku - izjavio je Čadež i dodao da bi trebalo napraviti jedan novi sveobuhvatan sporazum u kome će biti rešena sva pitanja u pogledu svega onoga što čini jedinstveno tržište.
            - To je onda novi sprazum, jer CEFTA je pomogla i unapredila stanje onda kada je bilo problematično, a sada ili ćemo preći u novu fazu ili ćemo sve više ostajati u adhok barijerama i taksama koje ćemo jedni drugima da postavljamo - smatra Čadež.
            Na panelu su govorili i bivši ministar spoljnih poslova SRJ i SCG, Goran Svilanović, predsednik Makedonske privredne komore Branko Azeski, generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, predsednik Trgovinsko-industrijske komore Slovenije, Boštjan Gorjup, kao i Nemanja Vasić - predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.
            Tokom prvog dana Foruma, govorilo se i o industriji 4.0, koja se zasniva na potpunoj digitalizaciji industrijske proizvodnje i koja predstavlja budućnost Srbije., zatim o jačanju digitalne ekonomije, o oskudici kapitala i fiskalnom prostoru za rast, o e-mobilnosti - od linearlnog do eksponencijalnog industrijskog lanca vrednosti, o ojačavanju pozicije žena u STEM-u, o zaštiti konkurencije u Srbiji, o obezbeđivanju investicija za održivi rast.
            Centralna tema ovogodišnjeg Foruma je „Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com