Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO PARAGLAJDING U VRŠCU

PARAGLAJDING U VRŠCU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Ako ste avanturistički tip, onda je Vršac pravo mesto za vas. Ovo naselje smešteno na jugoistoku Banata, osim bogate kulture i istorije ima mnogo toga da ponudi. S obzirom da je sam grad smešten u podnožju Vršačkih planina, a klimatski uslovi su takvi da vetar ovde duva 200 dana godišnje, ovo je idealno područje za razvoj paraglajdinga.

            Udruženje koje je zaslužno za razvoj paraglajdinga u ovom području nosi naziv Explore Serbia. Ovo udruženje je osnovano radi razvoja avanturističkog duha i promocije seoskog turizma Srbije i Balkana. Osnivač udruženja, Tatjana Anić, kaže da udruženje svojim radom promoviše održivi turizam i podizanje ekološke svesti.
            Prema njenim rečima za paraglajding nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo, niti fizička sprema, potrebna je samo dobra volja i želja za letenjem. Od odeće je najbolje obući se sportski i slojevito, a svaki putnik mora da potpiše izjavu o preuzimanju odgovornosti. Let se izvodi u tandemu sa instruktorom. On pre leta drži kratku obuku koja podrazumeva upoznavanje sa opremom, ovladavanje tehnikom kontrole kupole paraglajdera na zemlji, a zatim sledi tandem let. Visina i dužina leta zavise od vremenskih uslova, trajanje je obično 15-20 min. Let se izvodi na Vršačkom bregu, jednom od najboljih mesta za paraglajding u Srbiji.
            Do Vršca prevoz se organizuje samostalno, a instruktor paraglajdinga vas vozi pravo na poletište. Pored Vršca tandem let je moguće izvesti i u Novom Sadu i Subotici, kada govorimo o Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com