Thu04152021

Poslednja izmena:06:52:24 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Usitnjavanje - priča o avanu

Usitnjavanje - priča o avanu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Muzej grada Novog Sada organizuje gostujuću izložbu Etnografskog muzeja, Muzeja nauke i tehnike i Univerziteta u Beogradu - Farmaceutski fakultet, Usitnjavanje - Priča o avanu.

            Izložba je posvećena predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet - avan - kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom - označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije.
            Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.
            Svečano otvaranje izložbe biće u petak, 15. marta u 19. časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29 i biće postavljena do 15. aprila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com