Fri10302020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back HRANA I PIĆE VINO POZVANI STE NA SALON VINA U KRAGUJEVCU

POZVANI STE NA SALON VINA U KRAGUJEVCU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Peti salon vina Kragujevac, se i ove godine održava u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“, ovoga puta u subotu, 06. aprila 2019. od 12 do 20 h. Kragujevčani i sve brojnijij gosti koji iz godine u godinu dolaze na ovu sjajnu manifestaciju, će na  ovogodišnjem Salonu moći da probaju vina iz 74 vinarije iz Srbije i regiona. Zbog velikog interesovanja vinara i publike izlagački deo salona vina će biti na dva nivoa i u dve sale, a radionice i predavanja u trećoj Sali. Cena ulaznice je 700 dinara, a kaucija za degustacionu vinsku čašu je 300 dinara.

            Svečanost otvaranja (12h) Salona uveličanje književnik Vidosav Stevanović i Vinski vitezovi Šumadije, domaćini i organizatori koji svojom gostoprimljivošću očekuju da u Kragujevcu dođu predstavnici svih vinskih viteških redova Srbije.
            Posebno zanimljive biće radionice, koje uz stručno vođenje omogućavaju i degustaciju najboljih vina. Tako je prva, od 13h, posvećena “SRPSKIM ŠARDONEIMA I HRASTU”, a vodiće je  Dejan Živkoski - SERSA i Zoran Dragoljević Žorž, VVRŠ - Wine Expert. Vina o kojima će biti reči dolaze iz vinarija: Aleksandrović „Trijumf Barique 2016”, Radovanović „Chardonnay Selekcija 2016”, Katanić „Leon 2016”, Matalj „Terasa Chardonnay 2016“, Janko „Misija Barrique 2016”, Kovačević „Chardonnay Edicija S 2016”, Erdevik „Omnibus Lector 2016”.
            Radionica od 15h „obrađuje“ temu "VINO BUDIMIR - Tri boje Prokupca", koju će voditi Zdravko Brkić - SERSA i Vladan Petrović. Vina u žiži su: “Svb Rosa” 2007, 2009 i 2011, “Prokupac boje lila” 2009, 2011, 2012 i 2013, “Projekat X” 2009.
Masterclass o “NOVOSTVORENIM SORTAMA SRBIJE I VINA”, vodiće enolog Mladen Dragojlović. Vina o kojima će biti reči su: „Morava” Despotika, „Morava” Jelić, „Ćilibar” (Panonija) Vinarija Plavinci, „Panonija” Vinarija Čaša vina i priča, „Sila”, „Neoplanta” i „Probus” Vinarija Milanović, i „Probus” Vinarije Deurić.
            Pored radionica, tokom trajanja Salona će biti održano i nekoliko zanimljivih predavanja. Gost salona je vinar Horst Hummel, Villany, Mađarska. Biće održana prezentacija rezultata projekta „IMPULS vine“, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, predstavljena knjiga o vinu „Ekstaze i mamurluci“ Igora Mandića, koju je crtežima ilustrovao Jugoslav Vlahović. Dovoljno je reći da će o knjizi govoriti naš uvaženi publicista i novinar, gospodin Petar Samardžija.
Konačno, toga dana će Udruženja „Vinski putevi Srbije“ Zorana Rapajića i „Wine Expert“- predstaviti projekta „WineRS card“.
Za muzički program Salona zadužen je DJ Alexa.
            Zvanično, u 20 h, prema programu događanja je kraj rada 05. Salona vina. Onaj nezvanični, možda i najlepši deo Salona je VINSKO VEČE za posetioce i vinare uz prigodan muzički program i večeru, za koje je potrebno izvršiti rezervaciju. Druženje uz vino i šumadijske gastronomske specijalitete zakazano je za 21h u restoran PANORAMA hotel “Kragujevac”.
            Srdačan viteški pozdrav svim zainteresovanima za učešće i posetu 5. Salonu vina, šalje
Zoran Dragoljević ŽoRž, Kancelar vinskog viteškog reda Šumadije, i predsednik Organizacionog odbora Salona vina, od koga možete da saznate detaljnije informacije na +381 64 115 4373, ili da posetite sajt: www.vinskivitezovisumadije.org.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar