Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PROMOCIJA CRVENE KNJIGE FAUNE SRBIJE

PROMOCIJA CRVENE KNJIGE FAUNE SRBIJE

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Društvom za zaštitu proučavanje ptica Srbije “BirdLife” International objavio je III tom u seriji publikacija Crvenih knjiga faune Srbije - Crvena knjiga faune Srbije III: Ptice. Takođe, u saizdavaštvu Departmana i Zavoda za zaštitu prirode Srbije objavljen je i IV tom - Crvena knjiga faune Srbije IV: Pravokrilci.

            Ove publikacije predstavljaju i rezultat uspešne saradnje Regionalne kancelarije IUCN za istočnu Evropu i Centralnu Aziju sa sedištem u Beogradu i IUCN članova u Srbiji.
Svečana promocija oba izdanja je u petak, 22. marta u 15h, amfiteatar Rektorata Novosadskog univerzitrta.
            Pozdravne reči, između ostalih, daće prof. dr Goran Anačkov - direktor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodnomatematičkog fakulteta, mr Aleksandar Dragišić - direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Aleksandra Došlić - Ministarstvo za zaštitu prirode Srbije, dr Maarten Hofman - Species Conservation Officer; IUCN Regional Office for Eastern Europe and Central Asia.
            Crvene knjige na međunarodnom nivou utvrđuju rizik od izčezavanja vrsta na globalnom ili regionalnom nivou. Njihov smisao i cilj je da blagovremeno upozore na opasnost i da iniciraju i predlože različite metode zaštite. Predstavljaju neprocenjive dokumente koji ukazuju na realnu opasnost od ugrožavanja i nestajanja vrsta, staništa i biodiverziteta u celini i plod su izuzetnog napora i dugogodišnjeg koordinisanog rada stručnjaka biologa koji se bave ovom problematikom.
            Crvene knjige nisu ilustrovane publikacije i inventarske liste sa osnovnim biološkim podacima o vrstama koje su u opasnosti da nestanu, već su neophodni priručnici koji omogućavaju očuvanje i zaštitu živog sveta i njihovih staništa. Podaci iz Crvenih knjiga predstavljaju osnovu za preduzimanje mera i pravljenje nacionalnih programa zaštite ugroženih vrsta i staništa.
            Neki od osnovnih ciljeva i zadataka Crvenih knjiga su: popis ugroženih vrsta u određenom regionu ili državi, otkrivanje činioca i uzroka koji dovode do ugroženosti vrsta i staništa, razvijanje ekološke svesti kod ljudi kao i iniciranje praćenja stanja populacija vrsta (monitoring). Kriterijumi za utvrđivanje stepena ugroženosti vrste određeni su od strane Međunarodne unije za konzervaciju prirode I preirodnih resursa (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) IUCN. Ova Unija ima kancelarije u više od 50 zemalja i podržava projekte u celom svetu. Članovi IUCN su iz 160 zemalja i čine mrežu sa više od 13.000 volonterski angažovanih naučnika i eksperata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com