Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Eugen Chocolate - naša, a svetska čokolada

Eugen Chocolate - naša, a svetska čokolada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            „Uživajte u čokoladi, ali ne bilo kakvoj“ - poručuju Petar Jovanović i Đura Baran, vlasnici Eugen Chocolate d.o.o. Gložan, osnovane pre dvanaest godina sa ciljem da naprave jedinstven i kvalitetan proizvod - Made in Serbia.

            - Želeli smo da se bavimo proizvodnjom i mada sam magistrirao na ulju na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, sa prvobitnom idejom da se bavim uljima, na kraju je ipak prevagnula čokolada. Kao tehnolog sam radio u više firmi, ali mi je oduvek bila želja da imam svoju proizvodnju. Čokoladu smo odabrali jer je bila deficitarna na tržištu, posebno ona visokog kvaliteta, a mi smo želeli da napravimo nešto visokokvalitetno i sa stanovišta samog proizvoda, i sa stanovišta ambalaže, kao i priče koja prati proizvod.
            Kada se kaže čokolada deluje jednostavno. Međutim proces je složen i nikada ne možete biti sigurni u njegovu izvesnost. Pogotovo kada smo počinjali, kao mala firma, nismo imali investiciju koja je sa sobom nosila ceo tehnološki proces, prostorije, mašine, sve to smo počinjali kao mini, pa smo rasli, što je ispalo dobro jer smo se sa svakim tim procesom mi saživeli. Krenuli smo bukvalno od nule, niko nam ništa nije ponudio servirano, nego smo sve sami razvijali, a opet to nas je dosta usporilo jer je tu bilo puno problema kako bi se svi parametri ispoštovali. Bilo je potrebno vreme da bi se sve to uskladilo, da bi se na kraju dobio finalni proizvod visokog kvaliteta, što je bio naš cilj.
            Odmah na početku je zaokružen proces nekih proizvoda. Kasnije smo dodavali nove proizvode pa smo radili njihove razvoje, ali proces je bio od starta definisan, od uslova, opreme, već prvih godina, da bi potom proširivali i poboljšavali. Tako da ovo što danas vidite na početku nije bilo tako.
            Trenutno imamo tridesetak vrsta različitih proizvoda. Moji favoroti su čokolada sa 70% kakaoa, sa borovnicom i muškatnim orahom, crna čokolada sa malinom. Volim specifične ukuse kao što je mlečna čokolada sa morskom solju, crna čokolada sa biberom i pomorandžom, sa višnjom i dr. Trudimo se da budemo malo drugačiji, da te dodatne supstance, kao što su malina i borovnica, još više pojačaju antioksidaciono dejstvo same čokolade i da dobijemo tzv. zdravu čokoladu.
            Među prvima na tržištu, i sa ovako specifičnom ponudom naša mala firma još uvek traži svoje mesto u društvu velikih kompanija. Probijanje na tržište je dugotrajan proces koji ni izbiliza nije završen. Za nas se čulo zahvaljujući kvalitetu od kojeg nismo želeli da odstupimo. Nabaljali smo skupu i kvalitetnu sirovinu, što je produslov za kasniji proizvod. Insistirali smo da procesu u kojem se ništa na izvornosti sirovina ne gubi. Takođe dizajn i ambalaža svih naših proizvoda koju izrađuje naš tim dizajnera, da bude specifična, prepoznatljiva i visokog kvaliteta. Nismo hteli ni od jedne te stavke da odustanemo. A tu je i priča koja sve to prati, a oslanja se na Eugena (Savojskog), koja je kao lajtmotiv. Njen siže je da se na ovim prostorima još pre 300 godna konzumirala čokolada i da mi uopšte ne zaostajemo za Evropom. i to jeste neka srpsko-evropska kombinacija jer uvoz sirovina je iz Nemaćke ili Belgije, a tehnologija i ukusi su naši. Na kraju možda jeste skupo, ali smo ostvarili ono što smo ispunili prvobitnu zamisao.
            *Čokolada kao najčešći prezent za sve prilike, i sa kojim sigurno nećete pogrešiti, zahteva jedinstven dizajn. Koliko ste uspeli u tome?
            - Paralelno su tekli procesi proizvodnje čokolade sa osmišljavanjem ambalaže. Kod nas u firmi su trenutno zaposleni i akademski slikar i inženjer grafičarstva, dizajner i ambalažom smo se intenzivno počeli baviti u prve tri godine od osnivanja firme. Nikada nisam sasvim zadovoljan. Uvek smatram da može i bolje, ali obilazeći mnoge sajmove širom Evrope, neskromno mogu reći da naša čokolada, proizvedena u Srbiji ne zaostaje u bilo kojem aspektu za onim nastalim u Evropi.
            *Srpska čokolada u poplavi stranih - koliko je prihvaćena? 
            - Kultura čokolade nije kod nas toliko razvijena kao u nekim evropskim zemljama. Mada, ovaj deo Srbije ima dugu istoriju proizvodnje upravo čokolade, u Subotici „Pionir“, u Vršcu dve velike fabrike čokolade, u Beogradu „Soko Štark“, govori da po proizvodnji čokolade nismo zaostajali za Evropom. Možda nije bila razvijena kao u Evropi kultura konzumiranja čokolade, ali sve smo bliži tome, tako da mi svakodnevno primamo upite i komentare na društvenim mrežama, gde se vidi da ta kultura raste. Ne smemo prenebregnuti činjenicu da čokolada ima dosta toga zdravog, dosta toga što ide u prilog njenog konzumiranja. Poklanjajući dobru čokoladu nikada nećeš progrešiti. Da li će pojesti on ili neko pored njega, zato se preporučuje kao poklon kojim uvek možeš nekoga obradovati.
            *Eugen Chocolate u budućnosti?
            - Trudimo se da ispratimo svetske trendove, Imali smo projekat zajedno sa Tehnološkim fakultetom, proizvod koji je podržao i Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, gde smo začeli proizvodnju funkcionalne čokolade, dosta razvijenu u SAD i Evropi, gde se čokoladi dodaju neke prirodne komponente koje će pojačati njihovu funkcionalnu vrednost. Pored toga što je ukusna, slatka i prijatna, da ima više funkcionalnih poboljšanja vezano za čoveka. Ovim konceptom želimo više da se pozabavimo i da se pozicioniramo kao neka vrsta proizvođača zdrave hrane.
            *Eugen Chocolate nije samo proizvođač već i edukator. Kako vidite sebe u toj ulozi?
            - Nažalost mislim da u Srbiji nije više trend kao što je bio pre 15 - 20 godina, kada su sve fabrike imale svoje centre istraživanja. Tehnološki fakultet je jedna od najjačih institucija te vrste u regionu, ali je ranije i svaka fabrika imala svoje zasebne razvijene istraživačke centre sa kadrovima. Eugen Chocolate je još uvek mala fabrika, ali bi voleli na neki način da vratimo ovu praksu, jer bez obrazovanja nema razvoja.
Trenutno radimo na proširenju objekta, jer imamo limit u količini proizvodnje. Za sada ne možemo da odgovorimo nekim novim upitima. Za to su nam potrebne neke veće investicije. Podsticaja ima, ali su oni još uvek slabi i nadamo se da će se približavanjem Srbije EU to promeniti. U svakom slučaju, dobro je da je sada tražnja veća od ponude. Problem je izvoz, i to što nismo u Uniji nam otežava plasman robe u Evropu. Našim proizvodima ne nedostaje kvalitet, ili neki sertifikat, nego jednostavno problem je granica na kojoj komioni moraju da čekaju, komplikovana carinska procedura, i niko od nas ne traži nešto što mi nemamo ovde. Prava je šteta i što nas takve stvari u određenoj meri i koče ka nekoj većoj razmeni - zaključio je na kraju razgovora Petar Jovanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com