Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Master klas iz fizike na PMF

Master klas iz fizike na PMF

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U periodu od 7. marta do 16. aprila 2019.godine pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) održava se 14. međunarodni program "Masterclasses - Hands on Particle Physics".

            U Novom Sadu će Međunarodni čas za 2019.godinu (MC2019) biti održan u sredu, 3. aprila, u vremenu od 09.30 do 17.00 časova na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu.
            Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi deo programa se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimenatima u CERN-u.
            Na kraju dana, učesnici će imati priliku da učestvuju u video-konferenciji na engleskom jeziku sa naučnicima iz CERN-a i učesnicima ovog programa iz ostalih instituta i univerziteta iz nekoliko zemalja širom sveta kod kojih se istog dana organizuje MC2019.
            Na kraju programa, održava se i popularni kviz iz obrađenog gradiva. Za sve učesnike programa lokalni organizatori će obezbediti osveženja u toku dana, u skladu sa svojim mogućnostima.
            Prijavu za učešće učenici mogu popuniti do 31. marta, online na web stranici programa (u delu za registraciju): http://cern.ch/serbia/masterclass/
            U ovom obrazovno-istraživačkom programu će u okviru 225 naučnih institucija aktivno učestvovati oko 13000 učenika srednjih škola iz 55 zemlje širom sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com