Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE OVIH DANA NA NOVOSADSKOM PMF-u

OVIH DANA NA NOVOSADSKOM PMF-u

  • PDF

            OČI U OČI SA NAUKOM - Ciklus naučno-popularnih predavanja koja organizuje Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, nastavlja se svakog prvog utorka u mesecu i to, od ove sezone u Kulturnoj stanici Svilara. U utorak, 02. aprila od 19 časova je predavanje “Botaničar u laboratoriji od 25.713m/2” - koje će održati profesor dr Goran Anačkov, sa Departmana za biologiju u ekologiju.

            Kao uvod u temu neka posluži sledećih nekoliko rečenica: Na par stotina kilometara od Novog Sada, idući južno počinje jedan drugi svet flore, na prvi pogled sličan, a na drugi već toliko različit. Prostrane nizije i rečne doline, sa jedne strane, a više od 60 planinskih vrhova nadmorske visine preko 2000 m, su dovoljno veliki izazov da se otvore stranice botaničkog dnevnika sa naslovom Makedonija. Flora koja obiluje vanrednim kontrastima sa jednog na drugi kraj države, isprepletena je izuzetnim brojem mikrostaništa koje vanredno povećavaju izuzetan floristički diverzitet. Iskustvo jednog panonskog botaničara, stečeno petogodišnjim terenskim radom, istraživanja i saradnja sa kolegama biće tema ovog zanimljivog izlaganja.
            MALI-VELIKI HEMIČAR je druga po redu manifestaciju koja je namenjena đacima viših razreda osnovnih škola. Ova manifestacija je samo jedna u nizu akcija koje organizuje Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine sa ciljem da se hemija, kao jedna od osnovnih prirodnih nauka, prikaže učenicima na zanimljiv način. Tokom posete učenici će biti u prilici da se upoznaju sa interesantnim temama iz hemije koje će biti predstavljene kroz niz eksperimenata u laboratoriji. Namera nam je da teme iz sveta koji nas okružuje oživimo kroz eksperimente i na taj način ih približimo đacima. Istovremeno, želja nam je da pobudimo u učenicima interesovanje za hemiju i predstavimo im zanimanja iz oblasti hemije, biohemije i zaštite životne sredine u sklopu profesionalne orijentacije.
Manifestacija „Mali-veliki hemičar“ će se održati u sredu, četvrtak i petak ove nedelje od 10.00-12.00h.
            BESPLATNE ONLINE PRIPREME na Prirodno-matematičkOM fakultetU u Novom Sadu, organizuju seod 1. aprila 2019. godine, za fakultetske prijemne ispite iz matematike i informatike, putem Interneta. Svi srednjoškolci koji žele da uzmu učešće na ovim pripremama treba samo da kreiraju nalog na portalu https://edumoodle.pmf.uns.ac.rs. Online nastavu će držati iskusni nastavnici i saradnici sa Departmana za matematiku i informatiku PMF-a.
            Već više od 10 godina se na PMF-u, svake godine održavaju besplatne pripreme u učionici, ali srednjoškolcima koji žive daleko od Novog Sada i vremenski i finansijski, dolazak na ove pripreme predstavlja izvesnu poteškoću. Zbog toga je PMF u junu prošle godine organizovao pilot projekat online priprema za prijemni ispit za upis na studije matematike i informatike, koji je uspešno realizovan. Ove godine već od 1. aprila pa sve do prijemnog ispita, maturanti iz Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore biće u mogućnosti da u potpunosti besplatno prate ove pripreme iz svojih domova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com