Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO AVEN vina - vinska priča uspostavljanja životne harmonije

AVEN vina - vinska priča uspostavljanja životne harmonije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Na vinskoj sceni Srbije krajem februara i zvanično je obelodanjeno prisustvo nove vinarije na padinama Fruške gore. Vinarija AVEN bračnog para Dragane i Milana Injac registrovana je 15. oktobra 2018. godine. Prvo javno predstavljanje imala je na prvom Sajmu vina u Inđiji, krajem maja prošle godine, gde je vino iz ove vinarije prepoznato među vinskim poznavaocima među dvadeset afirmisanih izlagača. Dragana Injac se te epizode seća kao izuzetno uzbudljivog razdoblja za vinariju u kojoj je sve brižljivo i dugo planirano, a koja je bukvalno za jedan dan realizovala ambalažu i vinske etikete za vino.

            - To je bio naš veliki početak za koji smo se upeli svim snagama i pripremili reprezentativan nastup, i na kraju nam je bilo drago i zbog lepih komentara, i zbog toga što se čulo za vinariju, a sve je to nas podstaklo da se ubrzamo i prateće delatnosti privedemo kraju u rekornom roku - kaže gospođa Injac.
            Vinarija beleži i značajno učešće na XVIII Danima vina u Rivici početkom marta. Njihova vina su tada osvojila dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje, ali gospođa Injac računa samo jednu jer je drugi uzorak, dvadesetak dana kasnije, na XIV Vinofest-u u Vršcu osvojio zlatnu medalju. Vinarija AVEN će se pojaviti i na II Novosadskom salonu vina u hotelu „Park“ 12. i 13. aprila.
            Jasno je da za započinjanje jednog novog projekta, danas nisu dovoljni samo volja, želja, znanje, uz materijalna sredstva koja se podrazumevaju, već i originalnost, inovativnost, kao i jedan drugačiji, subjetivniji pristup postavljenom cilju. To je uočio i bračni par Injac kada se odlučio za podizanje svoje vinarije. Zato s razlogom ukazujemo na činjenice koje treba naglasiti kada je ova vinarija u pitanju, a to su celovit identitet koji sledi feng shui principe; da su vinogradarstvo i vinarstvo u njihovim porodicama tradicija, a po rečima, Tatjane Đuričić, poznatog enologa, sa dugim stažom u kreiranju vrhunskih vina mnogih poznatih vinarija, koja je saradnju sa vlasnicima započela u avgustu 2018. godine, da ovo mesto treba upamtiti pre svega po dobrim vinima.
            Ime vinarije osmislio je gospodin Injac, vezujući ga za keltski simbol tri zraka (život, svetlo, istina). Dok spoljni zraci nose simboliku muške i ženske energije, središnji označava harmoniju koja vlada između pomenutih energija i ima za cilj dostizanje savršenog balansa, što je i cilj samog prostora vinarije, kao i AVEN vina. Na ovaj simbol nadovezuje se feng shui koncept na kojem je zasnovan projekat energetskog uređenja prostora, koji se danas ne samo vidi nego i oseća. Jedan od kreatora brenda Vina AVEN, dr umetnosti, Jelena Dejanovska, polazeći od mota: „Vino koje ćete sa zadovoljstvom piti i poklanjati“, na ovaj način je uspostavila ravnotežu svih činilaca vezanih za Vinariju AVEN, AVEN vina, AVEN priču.
Gospodin Injac je stasao u dalmatinskom vinogorju i vinogradu iz kojeg je njegava majka, ostavši bez muža, othranila svoju brojnu porodicu.
            - Kod nas je uvek bilo vina, i to dobrog vina u kući. Imali smo podršku prijatelja da proširimo proizvodnju, ali nikako da se stvari „nameste“. Ideja za otvaranje vinarije, stara nekoliko godina, je takođe potekla od supruga. I mi jesmo imali vino ali ništa drugo, a kao što je poznato, njega prate mnogi drugi elementi. I sve smo jako dugo i brižljivo birali. Prvo vinograd, u Starom Slankamenu (1.7 ha), na potezu kod spomenika podignutom na mestu bitke iz 1691. godine, kada se radi o belim vinima. Grožđe za crvena vina, Cabernet i Merlot, je iz Župe Aleksandrovačke kao rezultat dobre saradnje sa jednim gospodinom. Nadamo se i proširenju vinograda. Prošle godine je bilo dosta manje grožđa od očekivanog. Proizveli smo svega 10.000 litara, ali za početak smo ipak zadovoljni - objašnjava naša domaćica.
            Vinarija AVEN proizvodi šest, uglavnom sortnih vina: Chardonnay, Rajnski rizling, Rose (od Cabernet Sauvignon), Merlot, Cabernet Sauvignon, kao i kupažu dva poslednja.
Vinska publika se sa ovim vinima može upoznati na raznim manifestacijama, u nekim restoranima ali i u samoj vinariji. Degustaciona sala može da primi petnaestak gostiju, koji uz par odabranih vina i brižljivo usklađenim mezetlukom od lokalnih delikatesa, mogu ostvariti jedinstven doživljaj u ovoj mladoj vinariji, u društvu vlasnika koji su vinogradarstvo i proizvodnju vina odabrali za primarnu delatnost i sa ambicijama da u narednih godinu dana utrostruče proizvodnju vina.
            - Kada sam upoznala ovo dvoje mladih ljudi koji znaju šta hoće, odlučila sam se na saradnju sa njima, i nisam pogrešila. Uradili smo jednu berbu, preradili grožđe i proizveli sjajna vina. U toku berbe gradila se vinarija, predstoji izgradnja brenda, borba za prostor na tržištu, ali ja sam sigurna da će u svemu uspeti - kaže Tatjana Đuričić i dodaje da će dalji proces razvoja vinarije biti usklađen sa željama vlasnika, da li ka vinskom turizmu, ili izlasku na internacionalno tržište, i da će u svakom slučaju pomoći u svakom narednom koraku.
Povezanost sa turističkim organizacijama, pre svega TO Inđija, turističkim agencijama, brojnim partnerima zaslužnim za oblikovanja imidža ove vinske priče, samo potvrđuje stav da u njenom nastanku slučajnostima nije bilo mesta.
            O odlučnosti i ozbiljnosti svih upućenih na što uspešnije pozicioniranje vinarije AVEN, pre svega na domaćem tržištu, jedinstvenost porodice Injac, koja je uspela da okupi u svojim profesijama kvalitetne i iskusne ljude, ali i sama ostala jedinstvena. Jer, osim Dragane i Milana Miljac sa njima, u radu u vinogradu i vinariji, i gde god zatreba, tu su njihovo dvoje dece, sin od 16 i ćerka od 13 godina. Uz njihovu dragocenu podršku i pomoć bračni par Injac gaji iskrenu nadu da porodična vinarija AVEN ima zagarantovanu budućnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com