Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Hiljadu đaka na promociji dualnog obrazovanja

Hiljadu đaka na promociji dualnog obrazovanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Više od 1.000 učenika iz cele Srbije prisustvovalo je Promociji dualnih obrazovnih profila pod nazivom: Dualno obrazovanje - „Da znam šta radim“ u sklopu promocije plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, koju je Novosadskom sajmu organizovao Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

            Preme rečima prof. dr Gabrijele Grujić, pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, dualno obrazovanje se sprovodi u 15 gradova i 18 škola u Srbiji.
            - Za sada imamo 4.500 učenika i 600 kompanija uključenih u dualno obrazovanje, precizirala je Grujić i dodala da Vlada Srbije daje snažnu podršku ovakvom vidu školovanja, jer je to jedini način da mladi steknu znanja i veštine koji će im omogućiti da se zaposle odmah po stečenom željenom nivou školovanja. Na kraju izlaganja, ona se zahvalila Gradu Novom Sadu na podršci i na tome što je promocija organizovana u Novom Sadu.
            Andrijana Matić, pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada, je istakla da je ovaj događaj jedinstvena prilika da se čuju iskustva učenika, profesora i privrednika.
            - Razmenićemo mišljenja, čuti primedbe i sugestije, a sve u cilju unapređenja dualnog obrazovanja, koje je način i pravi put da mladi po završetku školovanja ostanu u zemlji - zaključila je Matić.
            Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u škole u našoj zemlji pokrenuli su privrednici, objasnila je mr Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije.  
            - Privreda je ukazala na to da postoji problem u pronalaženju kadrova sa funkcionalnim i primenjivim znanjem, po završetku školovanja. Pružila je podršku stručnim školama i otvorila vrata da đaci već tokom školovanja uđu u firme i uz teorijsko steknu i empirijsko znanje i upoznaju realno radno okruženje - naglasila je Kovačević.
            S obzirom da je proces počeo 2016. godine, u 2019. prva generacija đaka završava školovanje, a prema podacima Privredne komore Srbije, iako još nisu završili školu, zna se da će više od 100 učenika biti zaposleno u firmama u kojima su se školovali.
            Na Novosadskom sajmu su predstavljene najuspešnije škola u sistemu dualnog obrazovanja Republike Srbije, a to su Vazduhoplovna akademija Beograd, Tehnička škola Užice, Hemijsko-tehnološka škola Subotica, Mašinska škola Novi Sad, Tehnička škola Zrenjanin, Tehnička škola „Ivan Sarić“ Subotica, Srednja stručna škola Kragujevac, Poljoprivredna škola sa domom učenika PK "Beograd", „Politehnika“ škola za nove tehnologije Beograd, Saobraćajno-tehnička škola Zemun, Tehnička škola Vlasotince, Tehnička škola Valjevo, Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“, Novi Sad i Srednja škola „Svetozar Miletić“, Novi Sad.

Služba planiranja, korporativnih i marketing komunikacija
Novosadskog sajma

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com